studia :)
PuRXUTM: hej

ciąg dalszy moich zapytań

może ktoś to wytłumaczyć: a
n−b
n=(a*b)∑
k=0 n
a
n−1−k b
k
tą sumę (∑)to widzę pierwszy raz. To chodzi o to że jak sumuje to wyrazy od k=0 do k=n
5 paź 17:48
Trivial:
∑k=1n k = 1 + 2 + 3 + ... + n
∑k=0n ak = a0 + a1 + a2 + a3 + ... + an
∑k=1n 1 = 1 + 1 + 1 + ... + 1 = n
5 paź 17:54
PuRXUTM: nie rozumiem ostatniego...
5 paź 17:58
Trivial: Suma n jedynek.
5 paź 18:02
PuRXUTM: ale dlaczego 1=1+1+...to nie sprzeczność ? Jak możesz to wytłumacz jeszcze to co napisałem z
tym a
n−b
n ( nie jestem pewny czy dobrze to z wykładu przepisałem
5 paź 18:04
Trivial: Po lewej stronie nie jest jedynka, tylko ∑k=1n 1. Ta jedynka jest pod sumą.
5 paź 18:13
Trivial:
an − bn = (a−b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + ... + a2bn−3 + abn−2 + bn−1)
W skócie:
an − bn = (a−b)∑k=0n−1 an−1−kbk
5 paź 18:17
PuRXUTM: dzięki wielkie

rozumiem
5 paź 19:13