funkcja kwadratowa
szalala: Wykaż, że jeśli suma wszystkich współczynników we wzorze funkcji f(x)=px2+qx+m jest równa
zeru, to funkcja f ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
5 paź 17:26
szalala: NIKT?
5 paź 21:39
ICSP: Mila coś mi w tym dowodzie nie pasuje

Chyba trzeba oddzielnie rozpatrzyć przypadek gdy p = 0
5 paź 21:47
Mila:
Tak, masz rację, wykazałeś czujność. Brakuje założeń.
Dopisz. Albo czekamy na zainteresowaną.
5 paź 22:26
ICSP: ja poczekam
5 paź 22:27
pigor: ...tam powinno być Δ= (p+
2p)
2 ≥0 ... i moim zdaniem to wystarczy .
5 paź 22:43
pigor: ..., bo ja z treści zadania rozumiem, że mam do czynienia z trójmianem kwadratowym.
5 paź 22:46
ICSP: ale nie ma w treści zadania informacji p ≠ 0
5 paź 22:48
Mila:
p+q+m=0⇔m=−p−q
Dla p≠0 mamy trójmian kwadratowy
px2+qx+(−p−q)=0
Δ=q2−4*p*(−p−q)
Δ=q2+4pq+4p2=(q+2p)2≥0 ⇔równanie ma co najmniej jeden pierwiastek
5 paź 23:32
ola: dlaczego pod m postawiono −p−q?
26 paź 14:03
Shiva: Ponieważ p+q+m=0 czyli m=−p−q
25 lis 22:04
Komandos: ale to bylo izy Δ
28 kwi 22:47
Aleksandra: Świetne rozwiązanie Mila

dziękuję!
18 lis 17:37