Liczby zespolone, równania
Rob: Witam, mam parę pytań odnośnie zadań związanych z liczbami zespolonymi.
1. Znaleźć liczby a,b∊R takie, że:
(2+ai)*(b−3i)=i
tutaj po pomnożeniu mam tak:
2b −6i +abi −3ai
2=i
2b −6i +abi +3a=i
(przyrównuję): 2b +3a=0 ⋀ −6 + ab =1 ⇒ b= −
32a ⋀ a*(−3/2a)=7 ⇒ a
2=−
143
w tym punkcie otrzymuję sprzeczność, że a
2 nie może być ujemne, czy muszę tu jakoś korzystać z
warunku, że j
2=−1?
| | 1+bi | |
b) |
| = 3i − 1 w tym przypadku mam przemnożyć przez sprzężenie lewą stronę czy |
| | a−2i | |
pomnożyć na krzyż?
Po pomnożeniu przez sprzężenie wyszło mi
| | a+abi +2i +2bj2 | |
L= |
| i teraz nie wiem, czy tak jest dobrze przyrównane: |
| | a2+4 | |
a−2b=−1
ab+2=3
czy te liczby z mianownika zapisać w taki sposób? a
2+4=1
2. W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równania:
z
2=4ź (ź− z sprzężone)
po podstawieniu za z=x+yi i ź=x−yi otrzymuję: x
2 +2xyi +y
2i
2=4x −4yi i tutaj nie wiem, jak
dalej się za to zabrać.
Czy mogę prosić o pomoc i wyjaśnienie tych zadań?
5 paź 17:07
Rob: Odświeżam, czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
Z góry dziękuję.
5 paź 22:24
ICSP: Jeżeli nikt Ci dziś nie pomoże to jutro jakoś po 12 postaram się coś na ten temat napisać

Tylko proszę powiedz mi, skąd masz te zadania ?
5 paź 22:26
Janek191:
z.1
(2 + ai )*( b − 3 i) = i
2b − 6i + ab i − 3 a i
2 = i ; i
2 = − 1
2b − 6i + ab i + 3a = i
(2b + 3a) + ( ab − 6) i = i
więc
2b + 3a = 0 ∧ ab − 6 = 1
2b = − 3a ∧ ab = 7
| | 14 | |
b = −1,5 a ∧ a*( −1,5 a) = 7 ⇒ − 1,5 a2 = 7 ⇒ a2 = − |
| − sprzeczność |
| | 3 | |
Nie ma takich liczb rzeczywistych a, b.
=============================
b)
1 + bi = ( 3 i − 1)*( a − 2 i)
1 + b i = 3a i − 6 i
2 − a + 2i ; i
2 = −1
1 + bi = 3a i + 6 − a + 2i
1 + bi = ( 6 − a) + ( 3a + 2) i
1 = 6 − a ∧ b = 3a + 2
a = 5 ∧ b = 3*5 + 2 = 17
===========================
z.2
z
2 = 4 ź
( a + bi)
2 = 4*( a − bi )
a
2 + 2ab i + b
2i
2 = 4a − 4b i ; i
2 = −1
a
2 + 2ab i − b
2 = 4 a − 4b i
więc
a
2 − b
2 = 4a ∧ 2ab = − 4b ⇒ ab = − 2b ⇒a = − 2
( − 2)
2 − b
2 = 4*(−2)
4 − b
2 = − 8
b
2 = 12 = 4*3
b = − 2
√3 ∨ b = 2
√3
1) a = − 2 b = − 2
√3
2) a = − 2 b = 2
√3
Odp. z = − 2 − 2
√3 i lub z = − 2 + 2
√3 i
=========================================
5 paź 22:46
Mila:
1)(2+ai)*(b−3i)=i a,b∊R
2b−6i+abi−3ai
2=i
2b−6i+abi+3a−i=0
2b+3a+abi−7i=0
(2b+3a)+(ab−7)i=0
2b+3a=0 i ab−7=0
2b=−3a i ab=7
| | 3 | | −14 | |
− |
| a2=7 a2 = |
| brak rozwiązania w R |
| | 2 | | 3 | |
| | 1+bi | |
2) |
| =3i−1 /*(a−2i) a,b∊R |
| | a−2i | |
1+bi=(3i−1)*(a−2i)
1+bi=3ai−6i
2−a+2i
1+bi=3ai+6−a+2i
1+bi=(6−a)+(3a+2)i
6−a=1
b=3a+2
a=5
b=17
3)
z
2=4ź
(a+bi)
2=4(a−bi) a,b∊
a
2+2abi−b
2=4a−4bi
(a
2−b
2)+2abi=4a−4bi porównanie części rzeczywistej i urojonej
a
2−b
2=4a
2ab=−4b
2ab+4b=0
b(2a+4)=0
b=0 lub a=−2
1) b=0⇒a
2−0=4a
a
2−4a=0
a(a−4)=0
a=0 lub a=4
a=0,b=0 lub a=4,b=0
2) a=−2
(−2)
2−b
2=4*(−2)
4−b
2=−8
12=b
2
b=2
√3 lub b=−
√3
Mamy pary:
a=−2, b=√3 lub a=−2, b=−√3
5 paź 23:06
Rob: Bardzo Wam dziękuję, nie spodziewałem się, że aż tak dokładnie wszystko wypiszecie

zadania
mam z I roku studiów na politechnice, jeszcze nie do końca opanowałem ten materiał z liczb
zespolonych, coś trochę świta jak zrobić zadanie, a później taki mały zastój, ale mam
nadzieję, że zacznę się wyrabiać

A jeszcze mam pytanie (oby nie głupie

w przykładzie
1−j oznacza to, że cała ta liczba
jest sprzężeniem?
5 paź 23:37
Janek191:
Ja mam pomyłkę w 3) i Mila ma pomyłkę w 3) : ) → 2√3
5 paź 23:43
Janek191:
a + bi to sprzężona do niej a − bi
a − bi to sprzężona do niej a + bi
5 paź 23:45
Mila:
Dzięki, Janek, źle widać w tym edytorze

.
Myślę, że
Rob sam poprawiłby, ale dla porządku piszę:
Powtarzam 3 linijki ostatnie w (3)
b=2
√3 lub b=−2
√3
Mamy pary:
a=−2, b=2
√3 lub a=−2, b=−2
√3
5 paź 23:52
Rob: Tak, wyszło mi poprawnie, nie zauważyłem, że brakuje u Was tej 2.
Pytałem o to 1−i gdyż w następnym zadaniu mam obliczyć moduł i argument główny liczby
zespolonej i mam taki przykład (1+i)* −1+i i zastanawiałem się czy najpierw −1+i
muszę zamienić ze sprzężenia
6 paź 11:18
Rob: Jednak jeszcze mam kilka pytań:
| | 1+i | | 2−3i | |
a) |
| = |
| no i robię tak: |
| | z | | ź | |
(1+i)ź=(2−3i)z
(1+i)(a−bi)=(2−3i)(a+bi)
a+ai−bi−bi
2=2a+2bi−3ai−3bi
2
a+b+ai−bi=2a+3b+2bi−3ai
a+b+(a−b)i=2a+3b+(−3a+2b)i
−a−2b+(a−b+3a−2b)i=0
−a−2b+(4a−3b)i=0 ⇒ −a−2b=0 ⋀ 4a−3b=0 ⇒a=−2b⋀ a=
34b czy to jest dobrze rozwiązane?
2.(z+2)
2=(ź+2)
2
(a+bi+2)
2=(a−bi+2)
2
(a+bi)
2 +2(a+bi +2) +4=(a−bi)
2+2(a+bi+2)+4 po przekształceniach wyszło mi:
−b
2+2abi=−2abi+b
2
4abi−2b
2=0
2b(2ai−b)=0 ⇒2b=0⋀ 2ai=b ⇔ b=0⋀ ai=
b2 tutaj nie wiem, czy w ogóle dobrze się za to
zabrałem
3.I jeszcze to, o czym wcześniej wspomniałem
Obliczyć moduł i argument główny
| | | |
a) |
| znam jakby te wzory na moduł i argument główny tylko nie do końca rozumiem co |
| | 8i−6 | |
oznacza ten zapis z kreską u góry? czy to jest sprzężenie, które mam zamienić na liczbę
zespoloną i wtedy policzyć?
b) (1+i) *
(−1+i)
6 paź 12:12
Rob: Odświeżam, jakby ktoś mógł tylko mnie naprowadzić, czy dobrze to próbuję rozwiązywać, czy może
jest jakiś innym sposób
6 paź 15:22