Udowadnianie
enoth: Hej, mam takie dwa zadanka i nie za bardzo wiem jak je zrobić. Proszę o pomoc.
1. Udowodnij, że jeżeli x+y+z=0, to x3+y3+z3=3xyz
2. Wiedząc, że x + 1x = 3 wyznacz x3 + 1x3 oraz x5=1x5
5 paź 17:03
kasia: musisz być cierpliwy... ktoś ci na pewno tutaj pomoze
5 paź 17:55
enoth: Proszę mi pomóc z tymi zadankami...
5 paź 18:04
mique: ja za bardzo nie kumam matmy, ale może tak:
1 zadanko:
x3+y3+z3= (x+y+z) * (x2+y2+z2−xy−xz−yz) + 3xyz
Jeśli x+y+z=0 to x3+y3+z3=3xyz
5 paź 18:49
mique: tego 2 zadanka za dobrze nie widzę
5 paź 18:52
kasia: tylko wzory trzeba znać
5 paź 18:58