Indukcja matematyczna
cichy: Witam. Mam przykład z którym męczę się już długi czas. Moje kroki −
Mam wykazać za pomocą indukcji matematycznej, że dla każdej liczby naturalnej n mamy:
1
1
2+2
2+...+n
2=
n(n+1)(2n+1)6
Jest ono prawdziwe dla n=1
2
k=n k≥1
1
2+2
2+...+k
2=
k(k+1)(2k+1)6
3
Dla każdej liczby n=k+1
1
2+2
2+...+k
2+(k+1)
2=
k+1(k+2)(2k+3)6
Próbowałem tak:
k(k+1)(2k+1)6+(k+1)
2=
k+1(k+2)(2k+3)6
Nie potrafię doprowadzić tego do stanu L=P, ile razy liczyłem, tyle razy wychodzi mi wszytko,
tylko nie równość. Będę wdzięczny, jeśli ktoś wyjaśni mi krok po kroku doprowadzenie do L=P
lub ewentualne ustalenie, że L≠P
Liczę na waszą pomoc − pozdrawiam
5 paź 16:46
Trivial:
Żeby za dużo nie pisać oznaczmy:
S
n = 1
2 + 2
2 + 3
2 + ... + n
2.
Mamy udowodnić
1. Dla n = 1 mamy:
2. Krok indukcyjny
| | n(n+1)(2n+1) | | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
(Sn = |
| ) ⇒ (Sn+1 = |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
Sn+1 = |
| |
| | 6 | |
| | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
Sn + (n+1)2 = |
| |
| | 6 | |
| n(n+1)(2n+1) | | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
| + (n+1)2 = |
| |
| 6 | | 6 | |
Wymnożyć, sprawdzić czy wyjdzie 0 = 0 i gotowe.
5 paź 16:59
cichy: Dzięki wielkie, wymnożyłem i zgadza się, teraz L=P.
Muszę popracować nad porządkiem rachunku, bo mam tendencję do chaotycznego zapisu, i często się
gubię.
Jeszcze raz dzięki za pomoc
5 paź 17:33
cichy: Hej hej, to znowu ja, ponownie potrzebuję "lekkiej" pomocy.
1 przykład.
S
n = (1+2+3+...+n)
2 = 1
3+2
3+3
3+...+n
3
Jest to prawda dla n=4, wtedy:
S
4 = (1+2+3+4)
2 = 1
3+2
3+3
3+4
3
10
2 = 1+8+27+64
100 = 100
Nie mam pewności jak zrobić krok indukcyjny
Prawa: S
n+1 = 1
3+2
3+3
3+...+n
3+(n+1)
3 i jak zastosować to do lewej strony?
S
n+1 = (1+2+3+...+n)
2+(n+1)
3 ? Jeśli tak, to jak to obliczyć?
Przykład numer 2.
S
n = 2
n ≥ 2n
1. Dla n = 1
S
1 = 2
1 ≥ 2*1 = 2 ≥ 2 Dalej nie mam pewności jak wykonać przykład poprawnie
2. Krok indukcyjny
S
n+1 = 2
n+1 ≥ 2(n+1)
2
n*2
1 ≥ 2n+2
2
n*2 ≥ 2n+2 Tutaj się zatrzymałem, może powinienem obustronnie podzielić przez 2? Wtedy:
2
n ≥ n+1 Nie mam pewności czy tu można zakończyć, czy należy przeprowadzić (jakieś)
dalsze działania?
Pozdrawiam
5 paź 21:49
cichy: Refresh
7 paź 17:12
cichy: Bump
7 paź 21:04
Mila:
Pozostało Ci wykazać, że :
(1+2+3+.....+n+n+1)
2=1
3+2
3+3
3+....n
3+(n+1)
3
L=[(1+2+3+.....+n)+(n+1)]
2= skorzystam z wzoru (a+b)
2, a=(1+2+3+.....+n) i b=(n+1)
=(1+2+3+.....+n)
2+2*(1+2+3+.....+n)*(n+1)+(n+1)
2=
| | 1+n | |
=13+23+33+....n3+2* |
| *n*(n+1)+(n+1)2= |
| | 2 | |
=1
3+2
3+3
3+....n
3+(n+1)*n*(n+1)+(n+1)
2=
=1
3+2
3+3
3+....n
3+(n+1)
2*(n*+1)=
=1
3+2
3+3
3+....n
3+(n+1)
3=P
cnw
7 paź 21:18