. Jak będziesz miał czas to wejdź
Na zboczu o kacie nachylenia α spoczywa drewniany kloc o masie m. Będzie on wciągany pod górę
ruchem jednostajnym przez linę rozpięta miedzy klocem a silnikiem elektrycznym. współczynnik
tarcia o podłoże jest f. Z jaką prędkością będzie odbywał się ruch, jeśli silnik ma moc P i
sprawność η ? Jakie jest natężenie prądu, który płynie przez uzwojenia tego silnika, jeśli
jest on podłączony do napięcia U?
Z tym drugim pytaniem to nie mam problemu
P=U*I
| P | ||
I= | ||
| U |
| W | ||
F= | ||
| s |
| ηPt | ||
F= | ||
| s |
| ηPt | |
=f*mgcosα | |
| s |
Siły na rysunku nie są w skali.
Aby wciągnąć ten klocek na górę silnik musi wykonać pracę:
W = mgh + fmgcosα*L = mgL(sinα + fcosα) // przeciwstawić się grawitacji oraz sile tarcia
Czas na wykonanie tej pracy jest równy:
| L | ||
t = | ||
| v |
| W | mgL(sinα + fcosα) | |||
ηP = | = | = vmg(sinα+cosα) | ||
| t | L/v |
| ηP | ||
v = | ||
| mg(sinα+cosα) |
| W | mgL(sinα+f*cosα) | |||
ηP = | = | = vmg(sinα+f*cosα) | ||
| t | L/v |
| ηP | ||
v = | ||
| mg(sinα+f*cosα) |
| W | ηPt | ηP | |||
= | = | = Fwyp. do kierunku ruchu = T + Wsinα | |||
| s | vt | v |
| ηP | ηP | ηP | ||||
v = | = | = | ||||
| T + Wsinα | fmgcosα + mgsinα | mg(fcosα + sinα) |