Symbol
vol12:
Co oznacza ten symbol ∑ ? I o co chodzi gdy nad nim jest n, a pod nim i=1?
5 paź 15:38
ICSP: to znak sumy

np :
n
∑( n ) = 1 + 2 + 3 + .... + (n−2) + (n−1) + n
i = 1
Sumujesz wszystkie elementy aż do n
5 paź 15:40
vol12: A zaczynam od tego co pod ∑?
5
∑ = 3+4+5
i=3
17
∑ =4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17
i=4
O to chodzi?
5 paź 15:44
ICSP: zależny od tego co masz po znaczku sumy ale widzę ze mniej więcej już rozumiesz
n = 8
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ ( |
| ) = |
| + |
| + |
| + |
| |
| | n2 | | 52 | | 62 | | 72 | | 82 | |
i = 5
5 paź 15:46
vol12: Dobra, złapałem sens dziękuję ICSP.
5 paź 19:20