Wyznacz wszystkie wartości paramentu m
PATIX14: Wyznacz wszystkie wartości paramentu m, dla których równanie 2x2+(3−2m)x−m+1=0 ma dwa różne
pierwiastki x1, x2, także, że wartość bezwzględna x1−x2=3
5 paź 15:32
Siemanko: dwa różne pierwiastki są gdy Δ>0 i a>0
5 paź 15:35
ICSP: |x
1 − x
2| =
√Δ 
Dalej już nie powinno być problemów
5 paź 15:36
ICSP: Teraz jest poprawnie
5 paź 15:42
PATIX14: 2x2+(3−2m)x−m+1=0 a to jak ?
5 paź 15:49
Siemanko: obliczasz ze wzoru na deltę (b
2 − 4 a*c) gdzie
a = 2 b = (3−2m) i c = −m+1
5 paź 15:50
PATIX14: delta mi wychodzi 1+20m+4m2 sprawdzisz ?
5 paź 15:53
ICSP: Δ = 4m2 − 4m + 1
5 paź 15:55