Która z liczb a czy b jest większa i o ile?
1 LO: Która z liczb a czy b jest większa i o ile?
a=16 * 0,253n−2 : (−0,5 * 0,253n−4)
b=81 * (23)12−4n * 3 * (−23)4n−7
Proszę o pomoc.
5 paź 14:44
1 LO: naprawdę nikt mi nie pomoże?
5 paź 15:45
Beti:
| | 24*(2−2)3n−2 | | 24*2−6n+4 | |
a = |
| = |
| = |
| | (−2−1*(2−2)3n−4) | | −2−1*2−6n+8 | |
| | 2−6n+8 | |
= |
| = −21 = −2 |
| | −2−6n+7 | |
podobnie uprość b i porównaj
5 paź 15:53
ICSP:
| 16 | | 1 | | 1 | |
| * ( |
| )3n − 2 − 3n + 4 = − 32 * ( |
| )2 = − 2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b = 81 * ( |
| )12 − 4n * 3 * (− |
| )4n * (− |
| )−7 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= 35 * ( |
| )12 * ( |
| )−4n * ( |
| )4n * (− |
| )−7 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
= 35 * ( |
| )12 * ( |
| )−7 * (−1) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 25 | |
= 35 * ( |
| )12 − 7 * (−1) = 35 * |
| * (−1) = −25 |
| | 3 | | 35 | |
a = − 2
b = −2
5
Teraz odpowiedz na swoje pytania, i lepiej aby ktoś sprawdził obliczenia
5 paź 15:54
1 LO : dziękuję za pomoc!
5 paź 18:36