wielomiany
Zofia: znajdz wszystkie takie liczby rzeczywiste b aby wielomian W(x)=(x2+bx+4)(x−1) miał trzy różne
pierwiastki których suma jest mniejsza od 9 .
5 paź 14:31
Zofia: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
5 paź 14:32
ICSP: czyli szukamy takiego b aby w(x) miał trzy różne pierwiastki. Szukamy najpierw tych
pierwiastków
w(x) = 0 ⇒ x = 1 v x
2 + bx − 4 = 0
Jeden pierwiastek to x = 1 zatem nie może być on już pierwiastkiem drugiego składnika. Oznaczę
sobie :
Q(x) = x
2 + bx − 4
Q(1) = 0 ⇒ 1 + b − 4 = 0 ⇒ b = 3
Zatem dla b = 3 będziemy mieli dwa pierwiastki równe 1 co jest sprzeczne z treścią zadania.
Teraz kolejne warunki:
− trzy różne pierwiastki ⇒ Q(x) musi mieć dwa
różne pierwiastki ⇒ Δ > 0
Δ = b
2 − 16 > 0 ⇒ b ∊ (−
∞ ;− 4}) ∪ (4 ; +
∞)
− których suma jest mniejsza od 9
x
1 = 1
x
1 + x
2 + x
3 < 9 gdzie x
2 oraz x
3 są pierwiastkami Q(x) stąd
x
2 + x
3 < 8 i ze wzorów Viete'a mam :
| −b | |
| < 8 ⇒ −b < 32 ⇒ b > − 32 |
| 4 | |
Łączać te trzy warunki :
1
o b ≠ 3
2
o b ∊ (−
∞ ; −4) ∪ (4 ; +
∞)
3
o b > − 32
Dostajemy odp
b ∊ (−32 ; −4) ∪(4 ; +
∞)
5 paź 14:48
ICSP: Sprawdź to rozwiązanie bo odp za ładna wyszła
5 paź 14:49
Zofia: to jest zadanie ze zbioró Kiełbasy 372. czesc 1
x∊(−8;−5)∪(−5;−4)∪(4; do nieskonczonosci)
5 paź 14:54
ICSP: Tak jak myślałem dwa błędy

Pierwszy przy liczeniu Q(1)
Q(1) = 1 + b
+ 4 = b + 5 (dlaczego napisałem −4 nie wiem

)
Q(1) = 0 ⇒ b = −5 , dla b = −5 wielomian będzie miał dwa pierwiastki x = 1 co jest sprzeczne z
treścią
Drugi błąd w trzecim przypadku :
| | −b | | −b | |
x2 + x3 < 8 ⇒ |
| < 8 ⇒ |
| < 8 ⇒ b > −8 |
| | a | | 1 | |
Wiec ostatecznie dostajemy następujące warunki :
1
o b ≠ − 5
2
o b ∊ (−
∞ ; − 4) ∪ (4 ; +
∞)
3
o b > − 8
Iloczyn tych trzech warunków jest odp : b ∊ [(− 8 ; −4) \{−5} ] ∪ b ∊ (4 ; +
∞)
5 paź 15:02