Trygonometria
52: Witam.
Zacząłem powtarzać trochę do matury. Zakupiłem sobie książkę, ale nie ma tam wszystkich
odpowiedzi

nad czym ubolewam. Zrobiłem trochę zadanek i nie wiem czy dobrze. Jeśli ktoś
byłby tak miły i by je sprawdził to byłbym wdzięczny

.
Rozwiąż równania:
e)|1−
√2sinx|=2
f)|2sin3x−3|=4
Moje odpowiedzi:
a)x=−π+kπ , k∊C
| | π | | π | |
b)x= |
| +4kπ v x=− |
| +4kπ , k∊C |
| | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 2 | | π | | 2 | |
d)x= |
| + |
| kπ v x=− |
| + |
| kπ , k∊C |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
| | π | | 3π | |
e)x=− |
| +2kπ v x= |
| +2kπ , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 2 | | 5π | | 2 | |
f)x=− |
| + |
| kπ v x= |
| + |
| kπ , k∊C |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
5 paź 13:54
ICSP: a) twoja odp x = − π + kπ wstawię sobie −π . sin(−π) = 0
| 1 − 2 * 0 | | 1 | |
| = 1 ⇒ |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
Wyciągnij wnioski
b) fałsz
c) dobrze
d) dobrze
e) również dobrze
f) pierwszy x dobrze w drugim chyba powinno być 7 zamiast 5
5 paź 15:23
52: Czemu b fałsz ?
5 paź 15:33
ICSP:
√2 * 0 = 1
0 = 1
fałsz
5 paź 15:34
52: hmm
To jak to zrobić? ja zrobiłem tak:
| x | | π | | x | | π | |
| = |
| +2kπ v |
| =− |
| +2kπ |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +4kπ v x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 15:39
ICSP: a to jednak tam jest x a nie π

Teraz masz dobrze
5 paź 15:41
ICSP: oczywiście w drugim również powinno być 4kπ
5 paź 15:41
52: Tak tak,n
nie rozumiem jeszcze a)
Bo zrobiłem tak:
1−sin2x=2
sin2x=−1
x=−π+kπ , k∊C
5 paź 15:46
52: a już wiem
to powinno
5 paź 15:48
52: tak ?
5 paź 15:48
52: *+kπ
5 paź 15:49
ICSP: a jaka jest twoja ostateczna wersja :
| 1 − sin2x | | 1 − 2sinx | |
| = 1 czy |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
5 paź 15:58
52: ta pierwsza
5 paź 15:59
52: z sin2x
5 paź 15:59
52: Kuchnia. Sorki za złą treść przykładu

Przepraszam
5 paź 16:00
5 paź 16:00
52: No dzięki wielkie : )
5 paź 16:01