Domyslam sie ,że jesteś maturzystą , więc podam tylko wskazówki.
Myślę ,że poradzisz sobie w dalszych obliczeniach?
po pierwsze : zobaczmy co bedzie sie działo dla m = 0
otrzymasz: − 4x +2 =0 => 4x = 2 => x = 12
więc jest pierwiastkiem rzeczywistym
zatem , już wiemy ,że : m ≠0
równanie jest typowym :
16x = t2 i 4x = t
zatem nie będzie rozwiazań , gdy t1 ≤0 i t2≤0
ponieważ otrzymamy równanie kwadratowe z niewiadomą "t" i parametrem "m"
m*t2 +( 2m −1)*t +2 −3m =0
to; nie będzie rozwiązań gdy :
spełniony będzie układ warunków:
1/ m≠0 −−−− to już sprawdzaliśmy
i 2/ Δ <0
wyznacz Δ powinna wyjść : 16m2 − 12m +1
zatem: Δ<0 <=> 16m2 − 12m +1 <0
odp.2/ podaj przedział dla "m"
następnie:
gdy Δ ≥0 −−− będą dwa t1 i t2 , i mają być obydwa ujemne
spełniające warunki:
1/ Δ≥0
i 2/ t1 +t2 ≤0
i 3/ t1*t2 ≥ 0 −−− tu zastosuj wzory Viete'a
i podaj cz. wspólną
jako ostateczną odp: podaj cz. wspólną wszystkich warunków,
wymienionych od samego początku.
PS; liczyłam , obliczenia troszkę nieciekawe ( chciałoby się "ładne")
ale myslę ,że poprawna odp ( jak się nie pomyliłam?)
to:
| 3 −√5 | 2 | |||
m€ < | , | >
| ||
| 8 | 3 |
.
wsdzystko zrozumiałam
mniej wiecej wiedziałam jak sie takie zadania
rozwiązuje ale właśnie wychodziły mi nieciekawe wyniki i jak się okazało, zła odpowiedż. Ale
tutaj Tobie odpowiedz wyszła dobra tylko, że ze strony lewej przedział ma być otwarty....
dziekuje baaardzo serdecznie za pomoc
i smacznej herbatki życzę
| 1 | 3+√5 | |||
coś mi nie wyszło w ostatecznej odp.:( moje rozwiązanie to m∊( | ; | )
| ||
| 2 | 8 |
| 3−√5 | 3+√5 | |||
w założeniu Δ<0 m∊( | ; | |||
| 8 | 8 |
| 1 | 2 | |||
a gdy Δ≥0 m∊( | ; | )
| ||
| 2 | 3 |
| 3 −√5 | ||
≈ 0,1
| ||
| 8 |
| 3 +√5 | |
≈ 0, 65
| |
| 8 |
... czy tak?
| 3 −√5 | 2 | |||
cz. wspólna zatem jest: m€< | , | >
| ||
| 8 | 3 |
| 1 | 2 | |||
powinnaś napisać dla Δ≥0 ,żze m€ < | , | [C[>
| ||
| 2 | 3 |
| 1 | 2 | |||
m€< | , | >
| ||
| 2 | 3 |
| 3 −√5 | 2 | |||
Odp: dla m€< | , | > równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
| ||
| 8 | 3 |
| 3−√5 | ||
m= | ||
| 8 |
| 1 | ||
k= | ||
| 2 |
| 3+√5 | ||
j= | ||
| 8 |
| 2 | ||
n= | ||
| 3 |
zasugerowałam się Twoją odpowiedzią ., ale coś mi tu nie pasuje.
| 1 | 3+√5 | |||
A mnie wyszło: m∊ < | , | ) ![]() | ||
| 2 | 8 |
tlyko, że to nie jest poprawna odpowiedz...
Eta podała na początku poprawną...
| 3 +√5 | ||
poprawna odp: m€< 12, | >
| |
| 8 |
Dobranoc!

Macie rację


i wszystko sie wyjaśni
| 3−√5 | 2 | |||
tylko, że w odpowiedziach jest m∊( | , | >
| ||
| 8 | 3 |
może jest bląd w odpowiedziach...