pigor: ..., algebraicznie np. tak :
|3x2−1| >2 ⇔ 3x
2−1< −2 lub 3x
2−1 >2 ⇔ 3x
2< −1 lub 3x
2 >3 /:3 ⇔
⇔ x∊∅ lub x
2>1 ⇔ |x| >1 ⇔
x< −1 lub
x>1 ⇔
x∊(−∞;−1)U(1;+∞) .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
graficznie : rysujesz kolejno wykresy :
y=x
2 → y=3x
2 → y=3x
2−1 i część pod osią Ox tej paraboli odbijasz symetrycznie
względem osi OX i otrzymujesz wykres → y= |3x
2−1| ;
teraz dorysujesz prawą stronę nierówności , czyli prostą y=2 (prosta przez y=2 na
osi OY i równoległa do osi OX) i powinna ona przeciąć się z wykresem y=|3x
2−1| w
2−óch punktach o odciętych x=−1 , x=1 , no i odczytaj na osi Ox rozwiązanie takie jak
w sposobie algebraicznym powyżej . ... )