Zadanie od Studenta Pilne
Szprot: Witam Wszystkich. Bardzo proszę o pomoc, w miarę możliwości rozpisanie Ograniczoności ciągu
an = 2nn!
Został mi tylko ten przykład i nie mam pomysłu jak go zrobić.
Wydaje mi się że ograniczoność od dołu będzie 0. Górna to może wartość dla pierwszego wyrazu
ciągu gdyż jest on malejący?
5 paź 12:46
Szprot: n! powinno być pod n2 ( w mianowniku ) oczywiście
5 paź 12:47
Szprot: 2n *
5 paź 12:47
ICSP: | | 2n | |
Wystarczy zauważyć że dla n ∊ N+ zarówno 2n > 0 oraz n! > 0 stąd |
| > 0 czyli dowolna |
| | n! | |
liczba ujemna jest ograniczeniem dolnym tego ciągu
| an+1 | | 2 * 2n | | n! | | 2 | |
| = |
| * |
| = |
| stąd dla n ≥ 2 mamy : |
| an | | (n+1) * n! | | 2n | | n+1 | |
| an+1 | |
| < 1 ⇒ an+1 < an ⇒ ciąg jest malejący dla n ≥ 2 stąd ograniczeniem górnym |
| an | |
jest każda liczba większa od pierwszego i drugiego wyrazu (a
1 = a
2 = 2 )
Ograniczenie dolne np 0
Ograniczenie górne np 1558
5 paź 12:55
Szprot: Ogromne dzięki
5 paź 13:13