Fizyka - Energia Wewnętrzna
Michał Kas: Do 10 litrów wody o temperaturze 10℃ wrzucono bryłkę aluminiową o temperaturze 150℃. Jaka była
masa wrzuconej bryłki jeżeli temperatura wody wzrosła o 1℃
Jakub: Zadanie na bilans energii
Δt = 1℃ − o tyle wzrosła temperatura wody
m
w = 10kg − masa 10 litrów wody
c
w = 4200
Jkg*℃ − ciepło właściwe wody
E
w = c
w * m
w * Δt − o tyle wzrosła energia wewnętrzna wody
t
1 = 150℃ − temperatura początkowa aluminium
t
2 = 11℃ − temperatura końcowa aluminium (taka sama jak wody jak temperatury się wyrównały)
m
a = ? − masa bryły aluminium
c
a = znajdź w necie lub tablicach, ciepło właściwe aluminium
E
a = c
a * m
a * (t
2−t
1) − o tyle zmalała energia bryły aluminium
Energia wewnętrzna aluminium o tyle zmalała o ile wzrosła energia wewnętrzna wody:
E
a = E
w
c
a * m
a * (t
2−t
1) = c
w * m
w * Δt /:c
a*(t
2−t
1)
| | cw * mw * Δt | |
ma = |
| |
| | ca*(t2−t1) | |
podstaw dane i policz m
a