zielonny: Wyznacz wartość parametru m dla którego dziedziną funkcji fx=√−x+m jest przedział (−∞;2>
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się robi takie przykłady?
Byłbym bardzo wdzięczny!
5 paź 11:39
Piotr 10: m=2
5 paź 11:42
pigor: ..., tu nie ma problemu, bo warunki zadania spełnia koniunkcja nierówności
−x+m ≥ 0 i x ≤ 2 ⇔ x ≤ m i x ≤ 2 ⇒
m=2 − szukany
parametr m. ...
5 paź 11:46
mary.s: a dla f=
√(|m|−1)x+3 a dziedzina=R
5 paź 11:51
pigor: ..., no to z definicji pierwiastka arytmetycznego i wsłasnośći funkcji liniowej
g(x)= (|m|−1)x+3 ≥ 0 i x∊R ⇔ g(x)= const = 3 ⇔ |m|−1=0 ⇔ |m|=1 ⇔
m∊{−1,1} .
5 paź 11:56
zielonny: dzięki

i jeszcze jeden przykład : f=
√2−m−x i przedział <1;+
∞)
dlaczego wychodzi sprzeczne
5 paź 12:03
pigor: ..,
g(x)=ax+b i tu g(x)= 2−m−x= −1x+2−m ≥ i x∊R i m=? ⇒ ponieważ a= −1≠0,
więc
nie istnieje m takie, że g(x)=b ≥ 0, czyli symbolicznie
m∊∅ . ...
5 paź 12:23