Dysjunkcja, laczna negacja
Garth: Dysjunkcja, laczna negacja
Dysjunkcja − zdanie prawdziwe tylko wtedy, gdy dokladnie jedno ze zdan p, q jest prawdziwe.
Laczna negacja − zdanie prawdziwe tylko wtedy, gdy oba zdania p i q sa falszywe.
Okreslic dysjunkcje oraz laczna negacje uzywajac koniunkcji, alternatywy, negacji.
W odp. jest:
dysjunkcja: (p ∧ ¬q) ∨ (¬p ∧ q)
laczna negacja: ¬(p ∨ q)
I tu pytanie − czy dysjunkcje oraz negacje mozna okreslic tylko w ten sposob za pomoca
funktorow ∧, ∨, ¬, czy mozna je okreslic dowolnym schematem zdaniowym [a wiec przypuszczalnie
jest nieskonczenie wiele takich schematow], ktorego wartosc logiczna bedzie taka sama, jak
wartosc logiczna odpowiednio dysjunkcji i lacznej negacji?
Pytam, poniewaz wymyslilem inne schematy z takimi wlasnie wartosciami i nie wiem, czy mozna je
okreslic jako dysjunkcje i laczna negacje, czy nie, tutaj moje schematy:
[przypuszczalnie] dysjunkcja: (p ∨ q) ∧[¬(p ∧ q)]
[przypuszczalnie] laczna negacja: ¬p ∧ (¬q)
5 paź 10:54
Basia: oczywiście, właśnie tak jest
negacja łączna
~(p∨q) ⇔ (~p)∧(~q) wzory de Morgana
dysjunkcja
(p∧~q)∨(~p∧q) ⇔ (p∨~p)∧(p∨q)∧(~q∨~p)∧(~q∨q)⇔ // rozdzielność
1∧(p∨q)∧[~(p∧q)]∧1 ⇔ (p∨q)∧[~(p∧q)]
jak widzisz są to zapisy równoważne
5 paź 11:40
Garth:
Dziekuje
Czy mozna uznac za prawdziwe przypuszczenie, ze jezeli przykladowo wymyslony dowolny schemat
zdaniowy przyjmuje wartosci logiczne takie, jak dysjunkcja, to jest dysjunkcja?
I drugie pytanie "z innej beczki" odnosnie oznaczenia m|n, zawsze uzywalem go do oznaczania
sytuacji, gdzie m jest dzielnikiem n, a teraz spotkalem sie z tym oznaczeniem [m|n] mowiacym,
ze n jest dzielnikiem m. Jak wiec jest? Czy jest to umowne? Jesli tak, to ktora wersja jest
czesciej uzywana, np. na uczelniach?
5 paź 11:58
Basia:
ad.1 tak
ad.2 wszystkie symbole są umowne, ale przyznaję, że z takim oznaczeniem nigdy się nie zetknęłam
5 paź 12:02