matematykaszkolna.pl
mary.s: wyznacz wartości parametru m dla których zbiór rozwiązań nierówności 3x+m−1<0 jest przedziałem (−; 2). Móglby mi ktoś wytłumaczyć jak się to rozwiązuje? Będę bardzo wdzięczna za pomoc! emotka
5 paź 10:25
Bizon: rysunek ... np tak: wyrażenie po lewej stronie możesz traktować jako funkcję liniową Wiesz o niej że, jej obrazem graficznym jest prosta o współczynniku kierunkowym a=3 Ma ona przecinać oś Ox w punkcie 2 ... gdyż wtedy zbiorem rozwiązań nierówności jest przedział (−,2) zatem 3*2+m−1<0 ⇒ m<−5
5 paź 10:37
mary.s: tylko że powinno wyjsc m=−5
5 paź 10:52
pigor: ... , niech f(x)=3x+m−1, to warunki zadania będą spełnione ⇔ f(2)= 0 ⇔ 3*2+m−1= 0 ⇔ m=−5 . .. emotka
5 paź 11:02
mary.s: dziękuję emotka a w takim razie dlaczego w przypadku x należy (−;1) odpowiedzią będzie przedział m<−2; +) jaka jest różnica?
5 paź 11:16
Bizon: ... nie będą spełnione chyba pigorku ... bo przedział nie domknięty −emotka
5 paź 11:26
mary.s: w odpowiedziach jest m=−5 i w innych zadaniach gdzie też przedział otwarty też tak jest dlatego nie rozumiem różnicy!emotka
5 paź 11:32
pigor: ... , ja zasugerowałem się odpowiedzią −5 ,w takim razie coś mi tu brakuje . szkoda, że nie widzę oryginalnych treści tych zadań, bo zapewne było tam domknięcie, ale ...emotka kto by na to zwracał uwagę, prawda , a co do tego drugiego problemu, to zapewne jest otwarty przedział , a więc mary.s podaj − uważnie pisząc − dokładną treść zadania , zwracając uwagę na domknięcie, albo nie domknięcie danego przedziału . dobrze
5 paź 11:39
zielonny: przedział jest obustronnie otwarty, dobrze podałam
5 paź 11:41
pigor: ...to może coś, że zwrotem np ≤ > albo < itp. nierówności a jaka to książka
zielonny: podała*
mary.s: oficyna edukacyjna k. pazdro liceum 2 wydanie 2013 zakres rozszerzony
5 paź 11:42
pigor: hmm, ...Pazdro (świetny chemik i solidny wydawca zarazem) w takim razie pasuję, nie wiem .
5 paź 11:52
sonia: do wykresu funkcji f(x)=(−6):(x)jakie naleza puknty
5 paź 12:17
pigor: ..., takie ( x,y) , że x∊R\{0} i y∊R−{0} , czyli (x,y)∊R2\ { (0,0) } . ... emotka
5 paź 12:38