mary.s: wyznacz wartości parametru m dla których zbiór rozwiązań nierówności 3x+m−1<0
jest przedziałem (−
∞; 2).
Móglby mi ktoś wytłumaczyć jak się to rozwiązuje?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
5 paź 10:25
Bizon:

... np tak:
wyrażenie po lewej stronie możesz traktować jako funkcję liniową
Wiesz o niej że, jej obrazem graficznym jest prosta o współczynniku kierunkowym a=3
Ma ona przecinać oś Ox w punkcie 2 ... gdyż wtedy zbiorem rozwiązań nierówności jest
przedział (−
∞,2)
zatem 3*2+m−1<0 ⇒ m<−5
5 paź 10:37
mary.s: tylko że powinno wyjsc m=−5
5 paź 10:52
pigor: ... , niech f(x)=3x+m−1, to warunki zadania będą
spełnione ⇔
f(2)= 0 ⇔ 3*2+m−1= 0 ⇔
m=−5 . ..
5 paź 11:02
mary.s: dziękuję

a w takim razie dlaczego w przypadku x należy (−
∞;1) odpowiedzią będzie przedział m<−2; +
∞)

jaka jest różnica?
5 paź 11:16
Bizon:
... nie będą spełnione chyba
pigorku ... bo przedział nie domknięty −
5 paź 11:26
mary.s: w odpowiedziach jest m=−5 i w innych zadaniach gdzie też przedział otwarty też tak jest dlatego
nie rozumiem różnicy!
5 paź 11:32
pigor: ... , ja zasugerowałem się odpowiedzią −5 ,w takim razie coś mi tu brakuje

.
szkoda, że nie widzę oryginalnych treści tych zadań, bo zapewne było tam domknięcie,
ale ...

kto by na to zwracał uwagę, prawda

, a
co do tego drugiego problemu, to zapewne jest otwarty przedział , a więc
mary.s podaj
− uważnie pisząc − dokładną treść zadania , zwracając uwagę na domknięcie, albo nie
domknięcie danego przedziału . dobrze
5 paź 11:39
zielonny: przedział jest obustronnie otwarty, dobrze podałam
5 paź 11:41
pigor: ...to może coś, że zwrotem np ≤ > albo < itp. nierówności

a jaka to książka
5 paź 11:41
zielonny: podała*
5 paź 11:41
mary.s: oficyna edukacyjna k. pazdro liceum 2 wydanie 2013 zakres rozszerzony
5 paź 11:42
pigor: hmm, ...Pazdro (świetny chemik i solidny wydawca zarazem) w takim razie pasuję,
nie wiem

.
5 paź 11:52
sonia: do wykresu funkcji f(x)=(−6):(x)jakie naleza puknty
5 paź 12:17
pigor: ..., takie ( x,y) , że x∊R\{0} i y∊R−{0} , czyli
(x,y)∊R2\ { (0,0) } . ...
5 paź 12:38