ciagi
daniel: suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny wynosi 12 jesli ostatnia zwiekszymy o 2 to
uzyskamy ciag geometryczny, jakie to liczby
5 paź 09:38
Bizon:
jeśli suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 12 ... to a
2=6
(udowodnij to na boczku)
wyrazy te to 6−d, 6, 6+d
ciąg geometryczny stanowią zatem:
6−d, 6, 8+d
muszą one spełniać 36=(6−d)(8+d) ... i tak dalej −
5 paź 10:27
Mila:
a1+a2+a3=12⇔
a1+a1+r+a1+2r=12
3a1+3r=12 /:3
a1+r=4⇔a2=4
4−r,4,4+r+2 ciąg geometryczny⇔
4*2=(6+r)*(4−r)
16=24−6r+4r−r2
r2+2r−8=0
dokończ
5 paź 17:57