indukcja matematyczna
xyz456: Czy ktoś mógłby mi sprawdzić te zadania
a) 1+2+...+n=n(n+1)/2
1. n=1 L=1 P=1
2.założenie indukcyjne
n=k 1+2+...+k=k(k+1)/2
3. teza indukcyjna
n=k+1 1+2+...+k+k+1=(k+1)(k+2)/2
4.dowód indukcyjny
1+2+...+k+k+1=k(k+1)/2 + k+1= (k2+k)+2(k+1)/2=k2+3k+2/2
b) 12+22+...+n2=n(n+1)(2n+1)/6
1. n=1 L=1 P=1
2.założenie indukcyjne
n=k 12+22+...+k2=n(k+1)(2k+1)/6
3. teza indukcyjna
n=k+1 12+22+...+k2+(k+1)2=(k+1)(k+2)(2k+3)/6
4.dowód indukcyjny
12+22+...+k2+(k+1)2=n(k+1)(2k+1)/6+(k+1)2=2k3+9k2+13k+6/6
d) (1+2+3+...+n)2=13+23+33+...+n3
1. n=1 L=1 P=1
2. założenie indukcyjne
n=k (1+2+3+...+k)2=13+23+33+...+k3
3. teza indukcyjna
n=k+1 (1+2+3+...+k+ k+1 )2=13+23+33+...+k3+ (k+1)3
4.dowód indukcyjny
i teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić...
5 paź 08:54
Aga1.: | | k(k+1) | |
a)L=1+2+3+...+k+k+1=(korzystasz z założenia i zamiast czerwonego wpisujesz |
| ) |
| | 2 | |
| | k(k+1) | | k(k+1) | | 2(k+1) | |
= |
| +k+1= |
| + |
| = (nie wymnażaj, to łatwiej dostrzeżesz ,że L=P) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | k(k+1)+2(k+1) | | (k+1)(k+2) | |
= |
| = |
| =P. |
| | 2 | | 2 | |
Twoim sposobem, to trzeba jeszcze przekształcać prawą stronę, by pokazać,że L=P.
5 paź 09:16
Aga1.: d)Może będzie łatwiej
| | n(n+1) | |
13+23+...+n3=(1+2+3+...+n)2=( |
| )2 |
| | 2 | |
5 paź 09:34
xyz456: to mam jeszcze pytanie: skąd wzięło się to {n(n+1)/2}2
5 paź 10:23
Garth:
1 + 2 + ... + n jest ciagiem, wiec sprobuj go okreslic za pomoca jakiegos innego wyrazenia.
5 paź 11:24
xyz456: ok rozumiem, a ten przykład jest policzony dobrym sposobem czy nie?
2n≥2n
n=1 czyli 21=2*1
n=k k≥1 2k≥2k
n=k+1 2k+1≥2k 0≤2k+2k+1
5 paź 13:33