geometria
zadanie: 1. Dany jest n−kąt foremny. Czy można wybrać cztery jego wierzchołki będące wierzchołkami
prostokąta, jeżeli
a) n = 2014 ;
b) n = 2018 ;
c) n = 2013 ;
d) n = 2016 ?
5 paź 08:27
zadanie: jakies podpowiedzi?
5 paź 09:25
PW: A gdyby pomyśleć odwrotnie − mamy prostokąt wpisany w okrąg; wierzchołki prostokąta leżące po
przekątnej dzielą półokrąg na dwie części. Trzeba teraz sprawdzić, czy da się te dwa łuki
podzielić na n /2 jednakowych części.
To tylko pomysł, nie przemyślałem go do końca.
5 paź 09:40
zadanie:

wierzcholki lezace po przekatnej to A i C oraz B i D
o jakie luki chodzi?
5 paź 10:49
zadanie: ?
5 paź 16:58
Mila:

1) przekątna musi przechodzić przez środek okręgu.
(wykorzystujemy własność, kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym.
Trzeba policzyć kąty środkowe.
5 paź 17:31
zadanie:

kat C ma 90
o
ale o jakie katy srodkowe chodzi?
5 paź 18:26
Mila:

Badaj czy
k*α, k∊N może dać 180
0, wtedy przekątna będzie średnicą, jak Ci pokazałam wyżej.
5 paź 19:04
zadanie:
5 paź 19:47