Równanie
Nie śpię bo liczę Δ:
Rozwiąż równanie a
2(x−1)−ab=b
2(x+1)+ab gdzie a i b są parametrami.
a
2x−a
2−ab=b
2x+b
2+ab
a
2x−b
2x=a
2+b
2+2ab
x(a
2−b
2)=(a+b)
2
(a−b)(a+b)≠0
a≠b i a≠−b
| | (a+b)2 | |
x= |
| i co dalej ? |
| | (a−b)(a+b) | |
5 paź 00:12
Godzio:
Na razie pokazałeś co jest dla |a| ≠ |b|, a co w przeciwnym wypadku ?
5 paź 00:13
ZKS:
A co dostaniesz dla a = −b?
5 paź 00:14
Nie śpię bo liczę Δ:
Ja sam nie wiem co pokazałem
5 paź 00:14
Nie śpię bo liczę Δ:
tożsamość dostanę chyba
5 paź 00:15
ZKS:
Tożsamość czyli każda liczba x ∊ R spełniać będzie to równanie.
5 paź 00:17
ZKS:
Czemu za każdym razem nie sprawdzasz co dostajesz najpierw dla tych liczby które wyrzucasz?
5 paź 00:17
Nie śpię bo liczę Δ:
Nie rozumiem pytania ?
5 paź 00:18
Eta:
Zjedz

, dobrze wpływa na
zrozumienie
5 paź 00:23
Nie śpię bo liczę Δ:
Eta i wiesz jak to dokończyć ?
5 paź 00:25
ZKS:
Chodzi mi o to że założyłeś a ≠ ±b przed sprawdzeniem co dostaniesz dla a = ±b.
5 paź 00:27
Nie śpię bo liczę Δ:
Założyłem tak abym mógł podzielić
5 paź 00:28
Eta:
x(a−b)(a+b)= (a+b)
2
dla a= −b 0=0 niesk. wiele rozwiązań
dla a=b 0=4a
2 sprzeczne
| | (a+b)2 | |
dla a≠ b i a≠ −b jedno rozwiązanie x= |
| |
| | (a−b)(a+b) | |
5 paź 00:32
Godzio: A dla a = b = 0
5 paź 00:32
Eta:
Ach no jasne, jeszcze dla a=b=0 nieskończenie wiele rozwiazań
bo x(a−b)(a+b)=(a+b)2 bo 0=0
5 paź 00:34
Nie śpię bo liczę Δ:
a=b nieskończenie wiele rozwiązań
jak w liczniku otrzymam 4b2 ?
5 paź 00:36
Eta:
Czytaj wpis wyżej! 00:34
5 paź 00:39
Nie śpię bo liczę Δ:
Eta czytaj post 00:36 ?
5 paź 09:36