pigor: ..., otóż liczba takich obszarów(części płaszczyzny) będzie największa wtedy, gdy
żadne 2−wie płaszczyzny nie będą równoległe i żadne 3−y z nich, nie będą miały wspólnej
krawędzi przecięcia. Niech
p(n) − szukana liczba obszarów podziału przez
n= 0,1,2,3, ..takich płaszczyzn , to
n | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | ...
p(n) | 1 | 2 | 4 | 8 | 15 | ... narysowanie i policzenie liczby obszarów p(5) ,
czyli przy n=5
i więcej sprawia już kłopot. Teraz oblicze różnice wyraz ów ciągu i tak :
1 2 4 8 15 ...
1 2 4 7 ...
1 2 3 ... − ciąg arytmetyczny 3−ego rzędu, więc
p(n)= an3+bn2+cn+d = ?,
skąd dla n=0,1,2,3 odpowiednio mamy układ 4−ech równań o 4−ech niewiadomych
a,b,c,d : { d=1 i a+b+c+1= 2 i 8a+4b+2c+1= 4 i 27a+9b+3c+1=8 ⇔
⇔ { d=1 i a+b+c= 1 i 8a+4b+2c= 3 i 27a+9b+3c= 7 ⇔ ... ⇔
⇔
a= 16, b=0 c=56, d=1, zatem
p(n)= 16(n
3+5n+6) =
16(n+1)(n2−n+1) , gdzie n∊N
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... teraz pobaw się dowodem indukcyjnym tego wzoru i to by było tyle . ...