Indukcja mat
Libertarian: Udowodnij nierówność dla n=1,2,3,4,...
2(√n+1−1)< ∑(od k=1 do n) 1/√k< 2√n −1
4 paź 23:32
Godzio:
| | 1 | |
2(√n + 1 − 1) < ∑k=1n |
| < 2√n − 1 |
| | √k | |
Dla n = 1
2(
√2 − 1) < 1 < 1 Fałsz.
4 paź 23:36
Libertarian: Przepraszam powinno byc dla n= 2,3,4... itd
4 paź 23:53
Godzio:
Nie będę już dokładnie pisał całej procedury bo to chyba umiesz

Prawa część nierówności:
| | 1 | | 1 | | zał. | | 1 | |
∑k=1n |
| + |
| |
| 2√n − 1 + |
| = |
| | √k | | √n + 1 | | < | | √n + 1 | |
| | 2√n2 + n | |
= |
| − 1 < (*) |
| | √n + 1 | |
| | √n2 + n | |
Pokażemy, że |
| < √n + 1 ⇔ √n2 + n < n + 1 /2 ⇔ |
| | √n + 1 | |
⇔ n
2 + n < n
2 + 2n + 1 ⇔ 0 < n + 1 co zachodzi dla każdego n naturalnego, zatem:
(*) = 2
√n + 1 − 1
Teraz lewa część:
| | 1 | |
2(√n + 2 − 1) < 2(√n + 1 − 1) + |
| (tego potrzebujemy więc spróbujmy to |
| | √n + 1 | |
udowodnić elementarnie)
| | 1 | | 1 | |
⇔ 2√n + 2 < 2√n + 1 + |
| /2 ⇔ 4(n + 2) < 4(n + 1) + 4 + |
| ⇔ |
| | √n + 1 | | n + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ 4n + 8 < 4n + 4 + 4 + |
| ⇔ 0 < |
| |
| | n + 1 | | n + 1 | |
Co jest prawdą dla każdego n naturalnego, pokazaliśmy prawdziwość naszej nierówności, zatem z
założenia możemy napisać:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2(√n + 2 − 1) < 2(√n + 1 − 1) + |
| < ∑k=1n |
| + |
| = |
| | √n + 1 | | √k | | √n + 1 | |
Co kończy dowód
5 paź 00:24
wiesław:
Dzieki bardzo

!
5 paź 00:38
Krzysztof: | | 1 | |
Dlaczego dodajesz jakies |
| ? rozumiem ze teza indukcyjna wyglada tak: |
| | √n+1 | |
2(
√n+2−1)< ∑(od k=1 do n+1) 1/√k< 2
√n+1 −1. Może poprostu coś przeoczyłem

7 paź 14:52
Godzio:
Napisałem to co musimy otrzymać, udowodniłem, że to zachodzi, a dalej poszła indukcja.
7 paź 15:24