matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
Matma ciężka rzecz :):
Jak z reguły de Hospitala obliczyć
e
2
x −cos2x−3x
lim
2x
2
+cos4x−1
x→0
4 paź 23:10
ZKS:
Zmieniłaś nick?
4 paź 23:11
Janek191:
e
2x
− cos 2x − 3x
lim
=
2 x
2
+ cos 4x − 1
x→ 0
2 e
2x
+ 2 sin 2x − 3
= lim
=
4 x − 4 sin x
x→ 0
4 e
2x
+ 4 cos 2x
4 + 4
2
= lim
=
= −
4 − 16 cos 4x
4 − 16
3
x→ 0
5 paź 08:16