hej ponownie ;)
Antoninette: mam jeszcze dwa działania przy których się trochę gubię,
a) 27
log32 + log
41 =
dzięki wielkie za pomoc
4 paź 22:26
matyk: a) skorzystaj z wzoru:
alogab=b
4 paź 22:27
Antoninette: przy pierwszym czy w obydwóch?
4 paź 22:27
bezendu:
a) 8
4 paź 22:28
4 paź 22:28
Antoninette: okey czekaj ale w pierwszym wiem że log
41 = 0 , a w tym pierwszym członie 27 mam przedstawić
jako potęgę 3

czyli zapisać 3
3log32
4 paź 22:30
bezendu: Znasz wzory ?
4 paź 22:31
Antoninette: tak, ale wole mieć pewność , że dobrze robię i korzystam z poprawnego wzoru, należę do bardzo
chaotycznych osób
4 paź 22:33
matyk: pierwsze myślisz ok
4 paź 22:34
Antoninette: to zaraz napisze co mi z tego wynikło
4 paź 22:35
bezendu:
Skoro znasz to nie powinno być problemu
matyk praktycznie wszystko podał na tacy
4 paź 22:35
4 paź 22:36
Antoninette: w pierwszym wyszło mi 6 a nie 8

zrobiłam tak :
3
3log32 + log
41 = 2 * 3 + 0 = 6....
4 paź 22:38
Antoninette: zajmę sie drugim w między czasie.
4 paź 22:39
Eta:
33*log+32= 3log323=23=.....
4 paź 22:39
Mila:
3log32=log3(23)=log3(8)
3log3(8)=8
4 paź 22:40
Antoninette: okey rozkminiam pierwsze , czyli potęgę 3 przenoszę do potęgi 2 w tym przykładzie, jako p we
wzorach tak?
4 paź 22:42
Antoninette: w drugim przykładzie odpowiednio rozpisałam :
| | log75 | | log75 | |
= |
| = log7 |
| |
| | log753 | | log753 | |
4 paź 22:48
Piotr 10: | log75 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| log57= |
| |
| log7125 | | log57 | | 3 | | 3 | |
4 paź 22:52
Mila:
Zobacz co Eta napisała o godz.22:28.
4 paź 22:52
Piotr 10: Miałem dzisiaj identyczny przykład logartymu do zrobienia na sprawdzianie
4 paź 22:53
Mila:
I jak Ci Piotrze poszło, czy była jakaś trudna nierówność, równanie z parametrem.?
4 paź 22:55
ryjek: | | 1 | |
Siema Piotr 10 ale tak z ciekawosci skad po = wychodzi |
| |
| | log57 | |
skąd ta piątka u podstawy log
4 paź 22:57
4 paź 22:58
Piotr 10: Ogółem było 6 zadań, wszystkie zrobiłem. Równania z parametrem było, ale nie takie jak ostatnio
mi pomagałaś robić

. Była w przedostatnim zadaniu nawet trudna nierówność, bo nie mogłem
znaleźć pierwiastka przez który podzieli się wielomian, ale na szczęście się udało. Z
parametrem to miałem coś w stylu, że miałem dwa wykresy funkcji i miałem wyznaczyć wartość
parametru m dla których wykresy funkcji przecinają się we wspólnym punkcie osi OX( coś
takiego). Na początku nie za bardzo wiedziałem. Ale po chwili popatrzyłem na jeden wykres
funkcji, który miałem narysowany( bo mnie proszono w podpunkcie wcześniejszym o narysowanie
go) i patrze, że ten wykres przecina raz z osią OX i podstawiłem za x=0,5 i przyrównałem te
dwie funkcje i wyszło
4 paź 23:01
Piotr 10: | | 1 | |
Zastosowałem wzór na zmianę podstawy logartmu logab= |
| |
| | logba | |
4 paź 23:02
Antoninette: jesteście wspaniali!

<3
4 paź 23:04
Mila:
To ostatnie zadanie z logarytmów ma dwie gwiazdki i zawsze uczniowie mają kłopoty, sama przez
nieuwagę w pierwszej wersji napisałam błędnie spójnik 'lub', chociaz na kartce miałam inaczej.
Jest jeszcze w Kłaczkowie parę trudnych zadań z logarytmów.
Twój sposób też by doprowadził do wyniku, obliczyć Δ, pierwiastki t1(m) ,t2(m) i sprawdzać
warunki dla x1(m) i x2(m).
Wiem z doświadczenia,że jeżeli popełnia się błędy, ale uparcie dąży do rozwiązania, do dobrego
wyniku, to na pewno to zostaje w pamięci i w odpowiedniej chwili dostajesz sygnał ostrzegawczy
w podobnej sytuacji.
Ciekawa jestem, jakie to były zadania.
4 paź 23:12
Mila:
| | 1 | |
Z tym logarytmem to zobaczcie co napisała Eta, od razu wynik |
| . |
| | 3 | |
4 paź 23:16
Piotr 10: Trudne zadania nie były na tym sprawdzianie, bynajmniej dla mnie. Robiłem o wiele trudniejsze
rzeczy przed nim. Pierwsze dwa zadania to były nierówności wykładnicze i logarytmiczne,
trzecie zadanie to wyznaczenie dziedziny(podchwytliwe), czwarte to obliczanie logarytmów,
piąte to ta nierówność a szóste to trzeba było narysować wykres funkcji f(x)=0,5*4
x − 1,
podać D
−1, obliczyć
f[(
√3−2)(
√3+2)]*f(1,5), i ten parametr. Ogółem też jestem zadowolony, że podołałem w ogóle
mimo, że mam teraz poważne problemy w rodzinie. Mam jeszcze jeden problem z jednym zadaniem z
logarytmów, nie wychodzi mi wynik taki jak w odpowiedzi, jeśli mogłabyś sprawdzić moje
rozwiązanie i podać gdzie robię błąd( na pewno czegoś nie uwzględniłem)?
4 paź 23:20
Mila:
Napisz.
Jutro wyjaśnimy.
4 paź 23:23
Piotr 10: Ok. Niedługo napiszę, tylko skończę robić inne zadanie
4 paź 23:24
Piotr 10: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność log
2[m(x
2+1)] ≤
log
2(4x
2+4x+7) ma co najmniej jedno rozwiązanie.
Założenie:
D=R
m>0
m(x
2+1) ≤ 4x
2+4x+7
(m−4)x
2 − 4x +m−7 ≤ 0
I przypadek, gdy m−4=0, czyli m=4
−4x ≤ 3
4x ≥ −3
| | 3 | |
x ≥ − |
| . Jest to spełnione |
| | 4 | |
II przypadek, gdy (m−4)≠0
Funkcja kwadratowa ma być ''≤'' a więc Δ ≤0
Po rozwiązaniu tego otrzymuję, że m∊<3;8>
Wiem, że na pewno jakiegoś warunku nie uwzględniłem. Myślałem o ramionach paraboli, czyli a >0
i a > 0
4 paź 23:40
Godzio:

Narysowałem wszystkie sytuacje jakie mogą być, spróbuj jeszcze raz

Łatwiej to rozwiązać myśląc, kiedy to nie będzie spełnione
4 paź 23:47
ZKS:
Zauważ że dla m ∊ (0 ; 4) parabola jest skierowana do dołu więc tę nierówność zawsze będą
spełniały jakieś liczby.
4 paź 23:52
Godzio: Mam nadzieję, że się nie mylę
Δ = 16 − 4(m − 4)(m − 7) = −4m
2 + 44m − 96
| | −Δ | | 4m2 − 44m + 96 | | m2 − 11m + 24 | |
q = |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 4(m − 4) | | m − 4 | |
Teza nie zachodzi gdy:
a > 0 i q > 0
| ⎧ | m − 4 > 0 ⇔ m > 4 | |
| ⎩ | m2 − 11m + 24m − 4 > 0 | ⇔ m ∊ (−∞,3) U (8,∞)
|
Część wspólna: m ∊ (8,
∞) Bierzemy dopełnienie + m > 0 i mamy odpowiedź:
m ∊ (0,8>
5 paź 00:03
Piotr 10: Odp się zgadza, taka jak w odpowiedzi. Zaraz przeanalizuję to co napisałeś
5 paź 00:04
ZKS:
Godzio jak zawsze rozwiązanie świetne.
5 paź 00:08
Eta:

dla
Godzia
5 paź 00:09
Godzio:
Rano zjem
5 paź 00:11
Nie śpię bo liczę Δ:
A dla mnie nie ma jabłka ? Specjalnie nie śpię, bo liczę Δ..
5 paź 00:14
5 paź 00:17
Nie śpię bo liczę Δ:
A jednak, ale to takie wymuszone
5 paź 00:19
Eta:
Uwaga ! jedno
robaczywe 
zgadnij które?
5 paź 00:21
Nie śpię bo liczę Δ:
Oba
5 paź 00:23
Mila:
To już nie piszę mojego rozwiązania, jest tradycyjne.
5 paź 15:50
MonicaAlexandra: Na czym polega to dopełnienie ;c Nie bardzo rozumiem dlaczego jest taki wynik końcowy... A'=Ω\A
jeśli zbiorem A jest ta suma przedziałów a dopełniam zbiorem m>0 to dlaczego taki wynik
powstaje? ;c
8 paź 19:45
Kacper:
Masz niepełny koszyk z jabłkami. Dopełnienie koszyka to liczba śliwek, która się zmieści, aby
koszyk był pełny

koszyk − Ω
jabłka − A
śliwki A'=Ω\A
8 paź 19:51