matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc
zadanie/pomocy:
a)49
1−log
7
14
+ 9
−log
3
2
30 wrz 21:07
Eta:
49= 7
2
9= 3
2
oraz: a
log
a
b
= b log
7
14 = log
7
2*7 = log
7
2+log
7
7 = log
7
2 +1 podstawiamy: (7
2
)
1−1−log
7
2
+(3
2
)
log
3
2
−1
=7
log
7
2
−2
+3
log
3
2
−2
= = 2
−2
+2
−2
= 2*2
−2
= 2
1
*2
−2
= 2
−1
=
1
2
1 paź 00:15