proszę pomóżcie
natttt: wyznacz zbiór wartości funkcji , miejsce zerowe
y=3x−9 D={−3,−1,4,7,12} prosze napiszcie mi dokładnie jak się robi to zadanie ,
4 paź 21:44
natttt: Mila pomożesz prosze
4 paź 21:53
Aga1.:

Np. wpisz w tabelce.
U góry wpisz po kolei wszystkie liczby ze zbioru D.
Teraz licz y
Dla x=−3
y=3*(−3)−9=−9−9=−18
Gdy x=−1, to
y=3*(−1)−9=
itd.
Zbiór wartości to wszystkie liczby z dolnego wiersza.
4 paź 21:54
5-latek: Funkcja ma taki wzor y=3x−9 i dziedzina D={−3,−1 4,7 12}
Teraz dokladnie przypatrz sie dziedzinie . dziedzina tej funkcji ktora opisuje ten wzor y=3x−9
nie jest przedzial tylko do dziedziny naleza konkretne xsy(argumenty funkcji ) czyli x=−3
x=−1 x=4 x=7 i ix=12
Wobec tego do rownania funkcji za x podstawiasz te xsy i liczysz y i
dla x=−3 y=3*(−3)−9=−9−9=−18
dla x=−1 to y=3*(−1)−9=−3−9=−12
dla x=4 to y=3*4−9=12−9=3
liczysz tak samo dla x=7 i x=12 i piszesz ze zbiorem wartodsci tej funkcji D−1f={−18,−12,3 i
te jeszcze wyliczone wartosci }
zauwaz ze zbior wartosci tej funkcji to tez beda konkretne liczby a nie przedzial
4 paź 22:04
Mila:
Natt, reaguj jakoś na rozwiązania.
Już wszystko jasne?
4 paź 22:46
natttt: Gdyby Iza pisała na komputerze dziennie 3 strony więcej, niż planowała to skończyła by pracę
2 dni wcześniej gdyby pisała o siedem stron więcej to skończyła by 4 dni wcześniej . Ile stron
miała do przepisania na komputerze Iza?
−−−−−−−−
Koszt wycieczki dla 36 osób wynosi 18000 zł ostatecznie na wycieczkę pojedzie 40 osób. O ile
zmaleją koszty dla 1 osoby, przy założeniu ,że całkowity kosz wycieczki nie ulegnie zmianie.
20 lis 22:32
natttt: muszę mieć do tego tabelki to jest z działu proporcionalnośc odwrotna prosze pomóżcie
20 lis 22:34
natttt: Mila pomożesz prosze i z góry dziękuja
20 lis 22:35
natttt: dziękuję
20 lis 22:35
natttt: pomóżcie prosze
20 lis 22:48