Funkcja Liniowa
Mlody: Funkcję liniową opisuje wzór f(x)= pierwiastek z 2 x + 2m − 1 gdzie x ∊R
a) Określ monotoniczność funkcji f . Odpowiedz uzasadnij.
b) Wyznacz wartość m dla której miejscem zerowym jest pierwiastek z 2
c) Wyznacz wartość m dla której wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie rzędnej −1
4 paź 21:32
pigor: ... , np. tak : f(x)=√2x+2m−1 , więc
a) f rosnąca , bo a=√2 >0 ;
b) f(√2)=0
4 paź 22:35
pigor: ...,źle mi się nacisnęło, no to dalej
b)
f(√2)= 0 ⇔
√2*
√2+2m−1= 0 ⇔ 2+2m−1= 0 ⇔ 2m= −1 ⇔
m=−12
c)
f(0)= −1 ⇔ 2m−1= −1 ⇔ 2m= 0 ⇔
m=0 . ...
4 paź 22:40
Mlody: dzięki czyli b zrobiłem dobrze i nad a też dobrze myślałem
4 paź 22:43
tala: d) dla m=3 oblicz wspólrzedne punktow przeciecia wykresu funkcji f z osiami ukł. współrzędnych
20 paź 16:59
tala: ⇔ co to znaczy ?
2 lis 13:23