geometria
Kasia: mam takie zadanie.
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy długości 8 cm, ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=60o. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz
cosinus kąta miedzy krawędzią boczną, a płaszczyzną podstawy tego ostrosłupa.
4 paź 20:45
Antoninette: proszę pomóżcie mi
4 paź 21:03
wredulus_pospolitus:
krok 1:
rysujesz sześciokąt prawidłowy
krok 2:
wyznaczasz długość jego przekątnej (później będzie potrzebna połowa tej długości ... nazwijmy
ją 'a')
krok 3:
wyznaczasz odległość pomiędzy przeciwległymi bokami (połowa tej ogledłości nazwijmy 'b')
krok 4:
| | b | |
cos60o = |
| ; gdzie h to wysokość ściany bocznej ostrosłupa (obliczasz pole pow. |
| | h | |
bocznej)
| | H | |
tg 60o = |
| ; gdzie H to wysokość ostrosłupa |
| | b | |
krok 5:
c
2 = a
2 + H
2 ; gdzie c to bok ściany bocznej (krawędź ostrosłupa)
krok 6:
| | a | |
cos α = |
| ; gdzie α to kąt nachylenia krawędzi do podstawy |
| | c | |
koooniec
4 paź 21:20
Eta:
krok 7 : koooniec
4 paź 21:21
pigor: ..., no to np. tak.: niech
h − wysokość jednego z sześciu Δ równobocznych o boku a=8 w podstawie
(sześciokąta) ,
h
b − wysokość jednej ze ścian ostrosłupa (Δ równoramiennego) , to
Pb=6*
12*8*h
b=
24hb= ? − szukane pole powierzchni bocznej ostrosłupa,
H − wysokość ostrosłupa , k − krawędź boczna ostrosłupa, to
| | 8 | |
cosα= |
| = ? − szukany cosinus kąta , gdzie kolejno znajduję : |
| | k | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h=
128p(3}= 4
√3 , więc cos60
o= U{4
√3{h
b} ⇒
hb= 8√3 , zatem
Pb=24*h
b=24*8
√3=
192√3 ; dalej
H2=h
b2−h
2= (8
√3)
2−(4
√3)
2=
= 64*3−16*3= 48*3= 16*9=
144, no to
k2= H
2+8
2= 12
2+8
2= 4
2(9+4) ⇒
| | 8 | | 8 | | 2√13 | |
⇒ k=4√13, zatem cosα= |
| = |
| = |
| i to tyle.  |
| | k | | 4√13 | | 13 | |
4 paź 21:52
Eta:
I do tego
kolorowo
4 paź 21:54