Jaka krzywa opisuje równanie POMOCY PILNE
Nina: Jaka krzywa opisuje równanie 9x2 +25y2 +18x−100y−116=0 .Wyznacz środek oraz ogniska.Wykonaj
wykres.
4 paź 20:18
matyk: prawdopodobnie okrąg
4 paź 20:19
matyk: jeśli nie to elipsę
4 paź 20:20
Gustlik: Okrąg musiałby mieć początek równania x2+y2 ewentualnie np. 9x2+9y2, czyli ten sam
współczynnik przy x2+y2. Najprawdopodobniej jest to elipsa.
4 paź 20:30
Nina: Wiec jak przekształcić to równanie 9x2 +25y2 +18x−100y−116=0 na równanie elipsy ?
4 paź 20:45
Eta:
| 9(x+1)2 | | 25(y−2)2 | |
| + |
| =1 |
| 225 | | 225 | |
4 paź 20:52
Trivial:
9x
2 + 25y
2 + 18x − 100y − 116 = 0
9(x
2 + 2x + 1) + 25(y
2 − 4y + 4) = 116 + 9 + 100 = 225
3
2(x+1)
2 + 5
2(y−2)
2 = 15
2
| | x+1 | | y−2 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = 1 |
| | 5 | | 3 | |
4 paź 20:56
Eta:
Jasne

dalej po uproszczeniu
4 paź 21:00
Bogdan:

Szkic:
(9x
2 + 18x + 9) + (25y
2 − 100y + 100) = 116 + 9 + 100
9(x
2 + 2x + 1) + 25(y
2 − 4y + 4) = 225
3
2(x + 1)
2 + 5
2(y − 2)
2 = 15
2 / :15
2
| (x + 1)2 | | (y − 2)2 | |
| + |
| = 1 |
| 52 | | 32 | |
To jest elipsa przesunięta o 1 jednostkę w lewo i o 2 jednostki w górę, oś duża a = 5,
oś mała b = 3
4 paź 21:00
Bogdan:
Dobry wieczór
4 paź 21:01
Eta:
Dobry, dobry
4 paź 21:03
Gustlik: Wyprowadziłem wzory na elipsę:
Równanie ogólne elipsy:
Ax
2+By
2+Cx+Dy+E=0 (1)
Równanie kanoniczne elipsy:
| (x−xs)2 | | (y−ys)2 | |
| + |
| =1 (2) |
| a2 | | b2 | |
Jak przeliczyć współczynniki?
a=
√B
b=
√A ← półosie
| | D | |
ys=− |
| ← współrzędne środka |
| | 2a2 | |
Wzory można wyprowadzić poprzez rozpisanie równania (2) do postaci (1) i porównanie
współczynników, analogicznie jak równanie okręgu.
Np.
9x
2 +25y
2 +18x−100y−116=0
a=
√B=
√25=5
b=
√A=
√9=3
| | C | | 18 | | 18 | |
xs=− |
| =− |
| =− |
| =−1 |
| | 2b2 | | 2*32 | | 18 | |
| | D | | −100 | | 100 | |
ys=− |
| =− |
| = |
| =2 |
| | 2a2 | | 2*52 | | 50 | |
Jest to elipsa o półosiach a=5, b=3 i środku S=(−1, 2)
Czyli
4 paź 21:26
Nina: Dzieki wielkie wszystkim za pomoc
4 paź 21:29
Gustlik: Można jeszcze sprawdzić współczynnik E=b2xs2+a2ys2−a2b2 czy się zgadza:
E=32*(−1)2+52*22−52*32=9*1+25*4−25*9=9+100−225=−116 OK.
4 paź 21:31