równanie kwadratowe
em: Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma dwa różne pierwiastki:
−mx
2 + 2(m − 2)x − 4m =0
wyszło mi tak: dla m =
23 i dla m = −2
mógłby mi ktoś to sprawdzić, proszę
30 wrz 20:45
Bogdan:
to jeszcze nie koniec rozwiązania, dokończ i podaj swoją odpowiedź
30 wrz 20:49
em: a co ja mam tam jeszcze obliczyć/napisać, Bogdanie?
m≠0 ?
30 wrz 20:54
Bogdan:
Kiedy równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki?
30 wrz 20:55
em: gdy Δ>0
30 wrz 20:56
Bogdan:
Rozwiąż więc tę nierówność
30 wrz 20:59
em: powinnam podstawić m do równania delty i sprawdzić czy ta nierówność jest prawdziwa?
30 wrz 21:00
em: Δ = 4m2 − 16m +16 = m2 − 4m + 4
30 wrz 21:01
Bogdan:
Podaj swoją deltę: Δ = ...
30 wrz 21:01
em: przepisałam nie to, co trzeba, poprawiam:
Δ = −12m2 − 16m +16
30 wrz 21:02
em: ! Δ = 3m2 − 4m + 4
dobrze?
30 wrz 21:03
em: więc −3m2 − 4m + 4 > 0, tak?
powinnam podstawić tu te dwie wartosci m?
30 wrz 21:04
Bogdan:
Ech.
Δ > 0 ⇔ 4(m − 2)
2 − 16m
2 > 0 / : 4
(m − 2)
2 − 4m
2 > 0
(m − 2 − 2m)(m − 2 + 2m) > 0
(−m − 2)(3m − 2) > 0
| | 2 | |
−3(m + 2)(m − |
| ) > 0 dokończ rozwiązywanie tej nierówności i podaj wynik, |
| | 3 | |
weź pod uwagę założenie: a ≠ 0
30 wrz 21:06
em: −3m2 − 4m + 4 > 0
30 wrz 21:23
Bogdan:
Ech, ech

aż nie chce się gadać.
30 wrz 23:02
Bogdan:

Skończę jednak.
a ≠ 0 ⇒ −m ≠ 0 ⇒ m ≠ 0
i
| | 2 | | 2 | |
Δ = −3(m + 2)(m − |
| ) > 0 ⇒ m ∊ (−2, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
Odp.: Równanie ma 2 różne pierwiastki dla m ∊ (−2, 0)∪(0, |
| ) |
| | 3 | |
1 paź 00:52