Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Zbadaj jaką wartość powinien mieć parametr m, aby pierwiastki równania 3x2+mx+1=0 mogły być
sinusem i cosinusem tego samego kąta?
4 paź 18:18
Piotr 10: 10 Δ >0
x1=sinx ; x2=cosx
20 sin2x+cos2x=1
4 paź 18:20
Kejt: na pewno Δ>0? nie Δ≥0?
co z kątami 45o?
(mogę się mylić, dlatego pytam)
4 paź 18:22
Piotr 10: Hmm. Różnie jest to brane. W sumie nie ma napisanych ''różnych pierwiastków'', więc możliwe, że
Δ≥0
4 paź 18:25
PW: Już kiedyś pisaliśmy o tym obszernie. Obecnie stosuje się nazewnictwo:
− rozwiązanie równania (liczba która podstawiona w miejsce niewiadomej zamienia równanie w
zdanie prawdziwe)
− zbiór rozwiązań równania.
To samo nazewnictwo stosuje się do nierówności (rozwiązanie nierówności − jedna liczba) i zbiór
rozwiązań nierówności (zbiór wszystkich rozwiązań).
Wystarczy wejść na stronę CKE i zobaczyć omówienia prac maturalnych (klucze oceniania).
Według tej umowy nie ma sensu mówienie o dwóch jednakowych rozwiązaniach równania (co by to
miało znaczyć − że dwa razy podstawiliśmy tę samą liczbę i dwa razy zamieniła równanie w
zdanie prawdziwe? Toż możemy ją podstawiać i sto razy, czy to znaczy że jest stukrotnym
rozwiązaniem?).
Plącze się tu stare nazewnictwo, dzięki któremu mylono pierwiastki wielomianu i
pierwiastki równania. Dochodziło przez to do śmiesznych stwierdzeń, np. że jakaś liczba jest
dwukrotnym pierwiastkiem równania (dziś mawia się: dwukrotnym rozwiązaniem równania). To nie
ma sensu.
W teorii wielomianów mówi się o dwukrotnym pierwiastku wielomianu, ale to oznacza tylko
tyle, że W(x)=(x−a)2P(x) − liczbę a nazywa się dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu, bo w
rozkładzie czynnik (x−a) występuje dwa razy.
Dzisiaj w ogóle nie powinno się tak formułować zadań, jak w omawianym wypadku. Powinno
być użyte sformułowanie "... aby rozwiązania równania ...". Liczba mnoga użyta w treści nie
pozosawia wątpliwości − dwa (a więc dwie różne liczby).
4 paź 19:47