matematykaszkolna.pl
Wyznaczenie kąta za pomocą 2 zestawów punktów na okręgu. Revo: rysunekWitam ! Niestety ale potrzebuję pomocy z napisaniem gry. Zacznę od wypisania danych i szukanych : Dane : Szukane: R − wyliczam ze wzoru na podstawie x, y myszki Kąt oznaczony na NIEBIESKO O − środek okręgu w postaci x, y M − Współrzędne myszki, również x, y Gracz klika myszka w punkcje M bądź gdziekolwiek ( nigdy w środku okręgu! ) Zależy mi aby nawet jak gracz kliknie niedaleko od czerwonej kreski po lewo to żeby kąt był podany w skali 0 − 360 stopni. Kąt jest obliczany od CZERWONEJ kreski i idzie odwrotnie do ruchu wskazówek zegara ( czerwona strzałka ), czyli w punkcje M jest to mniej więcej jakieś 110 − 120 stopni. Dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki !
4 paź 18:15
Revo: Przepraszam za spam, ale próbowałem przekształcić wzór na obliczanie współrzędnych punktu przy danym konkretnym kącie : Wzór : x = r * sinφ + Ox i y = r * cosφ + Oy i chciałem go przekształcić na ( obojętne czy z równania na x czy y )
  PozycjaMyszkiX − Ox  
φ =

oczywiście φ potraktowałem funkcją arcus sinus ale nie działa
  r  
emotka
4 paź 18:23
Trivial: Po pierwsze: niepoprawna parametryzacja (przy y brakuje minusa) X = x−x0 = rsinφ Y = y−y0 = −rcosφ Ponieważ arcsin przyjmuje wartości z przedziału [−π2,π2] nie wystarczy "potraktować φ funkcją arcus sinus", gdyż traci się część informacji. Zainteresuj się funkcją atan2.
4 paź 20:35
Revo: Dziękuję za atan2() ! Działa świetnie Przepraszam za głupie pytanie, ale dopiero się uczę :<
4 paź 21:31
Trivial: Pytanie nie było wcale takie głupie − na pewno nie ma za co przepraszać. Powodzenia z grą! <:
5 paź 00:56