Sprawdź czy liczba 5^1^/^2 jest miejsce zerowym funkcji h(x)=p3{5}x-p6{5}
kamczatka: Sprawdź czy liczba 51/2 jest miejsce zerowym funkcji h(x)=3√5x−6√5
4 paź 17:34
kamczatka: mi wychodzi 55/6−51/6 coś nie tak
4 paź 17:35
Saizou : można też wyliczyć miejsce zerowe
0=
3√5x−
6√5
6√5=
3√5x
x=5
1/6−1/3=5
−1/2
4 paź 17:38
kamczatka: a podstawiając do wzoru to będzie dobrze?
4 paź 17:40
Saizou : też będzie dobrze ale nie koniecznie dana liczba jest miejscem zerowym
4 paź 17:41
Basia: podstawiając do wzoru
nie dostałeś liczby 0 i bardzo dobrze

to świadczy o tym, że 5
1/2 nie jest miejscem zerowym tej funkcji
4 paź 17:46
kamczatka: ja w odpowiedziach mam że ta liczba jest miejscem zerowym.
4 paź 18:34
kamczatka: to jak tu będzie ?
4 paź 23:01
ZKS:
Miejscem zerowym tej funkcji jest x = 5−1/6.
4 paź 23:10
Eta:
h(√5)= 3√5*√5−6√5= 55/6 −51/6≠0
może funkcja jest taka? h(x)= 3√5x −6√55
wtedy : f(√5)= 55/6 − p5/6= 0
4 paź 23:13
Eta:
poprawiam zapis:
wtedy: f(√5)= 55/6−55/6= 0
4 paź 23:15