,
Es: Czemu, np. √−2 jest nieprawdą w R , a 5√−3 jest prawdą ?
4 paź 17:29
5-latek: Po chlopsku
Pierwiastek stopnia przystego czyli 2 4 6 itd nie moze byc liczba ujemna
Pierwiastek stopnia nieparzystego czyli 3 5 7 itd moze byc liczba ujemna np 5√−32=−2 bo
−2*−2*−2*−2*−2=−32
4 paź 17:33
Kejt: ponieważ, nie ma takiej liczby rzeczywistej, która po podniesieniu do parzystej potęgi
dałaby liczbę ujemną, przykłady:
(−3)2=−3*(−3)=9 //minus*minus=plus
(−2)4=−2*(−2)*(−2)*(−2)
a w drugim przypadku jest to możliwe ponieważ stopień pierwiastka jest nieparzysty:
(−1)3= −1 * (−1) *(−1)= 1*(−1)=−1
(−2)5=−2*(−2)*(−2)*(−2)*(−2)=−32
jasne?
4 paź 17:33
Kejt: drugi przykład=16 oczywiście..
4 paź 17:34
Es: A ok dzięki
4 paź 17:36
Es: 3√−8 = −2 tak?
4 paź 17:38
kick: ←←ℤ∑
4 paź 17:39
Kejt: tak.
4 paź 17:41