pigor: ...,
DeDee może mógłbyś coś od czasu powiedzieć na rozwiązania zadań,
które dostajesz, a ty nic

, ani be , ani de (np. są do dupy) , lub coś w podobnym
stylu, bo tak, to np. nie wiadomo czego oczekujesz np. ode mnie

. ...
Basia:
1. m−1 ≠ 0 czyli
m≠1
2. x≠0 (czyli potem trzeba będzie jeszcze zadbać, nie tylko o to żeby te pierwiastki istniały,
ale także o to, żeby żaden z nich nie był = 0)
mnożymy przez x(m−1)
mx
2 + (m−1)(m+1) = x(x+1)(m−1)
mx
2 + m
2 − 1 = (x
2+x)(m−1)
mx
2 + m
2 − 1 = mx
2 − x
2 + mx −x
x
2 +x − mx + m
2 − 1 = 0
x
2 + (1−m)x + m
2−1 = 0
x=0 mogłoby być pierwiastkiem ⇔ m
2−1 = 0
musimy więc założyć również, że m
2−1 ≠ 0 czyli m≠1 i m≠ −1
Δ = (1−m)
2 − 4*1*(m
2−1) = 1−2m+m
2 − 4m
2 + 4 = −3m
2 − 2m + 5
Δ≥0
−3m
2 − 2m + 5 ≥ 0
Δ
m = 4 − 4*(−3)*5 = 4+60 = 64
| | 2+8 | | 10 | | 5 | |
m2 = |
| = − |
| = − |
| |
| | −6 | | 6 | | 3 | |
m∊ < −53; −1)∪(−1; 1) (bo wcześniej mamy m≠1 i m≠ ≠−1)
| 1 | | 1 | | x2+x1 | | | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | | |
czyli musi też być c=m
2−1≠0 (ale to już mamy)
m(2m+3)(m+1) > 0
dokończ to i znajdź część wspólną z tego co wynika z założeń
czyli ze zbiorem
<−53; −1)∪(−1;1)