Wartość bezwzględna
MKZygu: Potrzebuje wyjaśnienia jak malować wykres i co jest wartościami nierówności:
|2x−3|
|−−−−| > 2
| x−1 |
4 paź 17:00
Saizou :

i w czym problem rysujesz parabole
a następnie moduł wartości bezwzględnej (to co pod osią x przeskakuje symetrycznie nad osi x )
4 paź 17:04
MKZygu: A można z rozwiązaniem krok po kroku żebym zakminił
4 paź 17:14
Bizon:
... na pewno parabolę

? −
4 paź 17:18
Basia:
| | 2x−3 | |
Saizou od kiedy to wykres funkcji f(x) = |
| jest parabolą ? |
| | x−1 | |
4 paź 17:19
Saizou :

najpierw uprośćmy wyrażenie
| 2x−3 | | 2x−2−1 | | −1 | |
| = |
| = |
| +1 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
−rysujemy funkcję g(x)=− |
| czerwona |
| | x | |
−przesuwamy ją o wektor [1:1] (lub o 1 jednostkę w prawo i 1 w górę) niebieski
− nakładamy wartość bezwzględną (to co pod osią x przeskakuje symetrycznie nad osi x) zielony
| | 2x−3 | |
− i na koniec przesuwamy o 2 jednostki w dół i będziemy mieć wykres l |
| l−2 różowy |
| | x−1 | |
4 paź 17:21
Saizou : znowu o czym innym myślałem a co innego napisałem, oczywiście miało być
hiperbolę
4 paź 17:22
Basia: wszystko prawda Saizou tylko to czerwone to hiperbola
4 paź 17:23
Saizou : tak, wiem, ale z niewyjaśnianych przyczyn tak napisałem
4 paź 17:26
Bizon:
... na starcie ... w uproszczeniu też z dwójki zrobiła się jedynka ...
4 paź 17:31
MKZygu: Można rozjaśnić to uproszczenie? rozpisać je
4 paź 17:32
MKZygu: właśnie mi też sie wydaje że powinno być +2 i coś mi nie pasuje:?
4 paź 17:32
Aga1.: | 2x−3 | | 2(x−1)−1 | | 2(x−1) | | 1 | | −1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| +2 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
4 paź 17:35
Saizou : tak +2, ale będzie trochę inaczej przesunięty, ale poprzez analogię możesz to ogarnąć
4 paź 17:36
MKZygu: A pytanie jak chce wyznaczyć wartości tej nierówności to jak to zrobić
4 paź 17:36
Saizou : "błądzić jest rzeczą ludzką"
4 paź 17:36
Aga1.: Narysuj wykres z wartością bezwzględną i prostą y=2 i patrz , dla jakich x wykres z wartością
bezwzględną jest nad prostą.
4 paź 17:48
MKZygu: Można to dokładnie wyjaśnić żeby później do trudniejszych przykładów umiec

I pytanie. czy
dobrze pamiętam np |3|=x to x=3 i x=−3
4 paź 17:55
Aga1.: I3I=3 i tyle
IxI=3
x=3 lub x=−3
4 paź 17:56
MKZygu: ahaa dzięki(jak ja zdalem tą mature na 62%

). To teraz z innej beczki zadanie.
|x
2−7x+8|≥2 jak to po kolei rozwiązać żeby zrozumieć
4 paź 17:58
Aga1.: x2−7x+8≥2 lub x2−7x+8≤−2
4 paź 18:00
MKZygu: A póżniej jak jest z wykresami bo wyjdą dwa przedziały czyli dwa wykresy maluje i jakie
przedziały biore
4 paź 18:04