Mam powazny problem z tym zadaniem. Zadanie z rowoleglobokiem
Olkaaa.: stosunek boków równoległoboku jest rowny 2:5 . wyznacz dlugosci wysokosci rownolegloboku jesli
wiadomo ze suma ich dlugosci jest rowna 56.
30 wrz 20:35
Bogdan:
x, y − wysokości równoległoboku.
Rozwiąż po prostu układ równań:
1. x + y = 56
30 wrz 20:47
Olkaaa.: czyli mam to tak obliczyc
1x + y = 56
2
25
y=56−x i to podstawiam do(2) drugiego równania za x ?
w takim przypadku x= 16 a y= 40
Dziekuje

Pozdrawiam
30 wrz 20:59
Bogdan:
30 wrz 21:10