Miejscami zerowymi funkcji f(x)=x^2-10^1^0 są liczby:
kamczatka: Miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2−1010 są liczby:
nie mam pojęcia jak to zacząć. Odpowiedź to:
−10(√10) i 10(√10)
4 paź 16:55
Saizou : 0=x2−1010
x2=1010
lxl=√1010
x=−√1010=−(1010)1/2=−105 lub x=√1010=105
4 paź 16:57
ICSP: zła odpowiedź
4 paź 16:58
Basia:
x2 − 1010 = 0
x2 − (105)2 = 0
(x − 105)(x+105) = 0
x = 105 lub x = −105
dlaczego zła ?
4 paź 17:01
kamczatka: a to nie będzie
x2=1010
x=√1010 lub −(√10)10
4 paź 17:02
kamczatka: To jest zadanie zamknięte i taka odpowiedź jest prawidłowa co podałem.
4 paź 17:03
Basia:
będzie, bo to jest to samo; √1010 = (√10)10 = 105
4 paź 17:04