WYKAŻ ŻE
Ania B.: Wykaż że:
√19 − 8√3 − √7 − 4√3 = 2
4 paź 16:45
Saizou : 19−8√3=(4−√3)2
7−4√3=(2−√3)2
l4−√3l−l2−√3l=4−√3−2+√3=2
4 paź 16:46
Ania B.: Nie rozumiem za bardzo.. :X moglbys wyjasnic?
4 paź 16:50
Saizou : jest wzór, √a2=lal
a dla x≥0
lal=
−a dla a<0
4 paź 16:52
Ania B.: 19−8√3=(4−√3)2 skad sie to wzielo

Lewa strone czaje, ale lewej juz nie.
4 paź 16:56
Saizou : wyrażenie pod pierwiastkiem musimy zwinąć w wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy, bądź
różnicy (a+b)2 lub (a−b)2
tak wiec
√19−8√3=√(4−√3)2=l4−√3l=4−√3 (bo wartość w wartości bezwzględnej jest dodatnia)
√7−4√3=√(2−√3)2=l2−√3l=2−√3 (bo wartość w wartości bezwzględnej jest
dodatnia)
4−√3−(2−√3)=4−√3−2+√3=2
4 paź 17:01
Ania B.: Ale skad wiesz, ze
√19−8√3 = 4−√3
...
4 paź 17:13
Saizou : można to dopasować
19−8√3=a2+2ab+b2=a2+b2+2ab
a2+b2=19
2ab=−8√3 →ab=−4√3 (i teraz warto po prostu sprawdzić a=−4 i b=√3)
4 paź 17:16
Ania B.: Ok juz czaje
l4−√3l−l2−√3l=4−√3−2+√3=2
Tam się pierwiastki na koncu skracaja, a mi wychodzi 4−√3−2−√3=2
4 paź 17:20
Ania B.: Przed chwilą miałeś
l2−√3l
A chwile potem masz l2+√3l
Przeciez √3<2
4 paź 17:22
Saizou : bo zobacz że przed drugim pierwiastkiem jest minus, zatem
4−√3−(2−√3)=4−√3−2+√3=2 (nastąpiła zmiana znaków w nawiasie )
4 paź 17:25
Ania B.: Kurwa, jak tego nie zauwazylem XD
4 paź 17:26
Saizou : ale nie musisz przeklinać, język polski jest bardzo bogaty w słownictwo
4 paź 17:28