wektor normalny do płaszczyzny w punkcie
Ella: znależć wektor normalny do powierzchni sfery x2+y2+z2=4 w punkcie (1,√3,√3). Nie wiem
gdzie wstawić współrzedne tego punktu
4 paź 15:54
4 paź 16:06
Basia: sfery nie kuli oczywiście, ale rozwiązanie bez zmian
4 paź 16:08
Ella: no, ok, ale rozwiązanie jest inne, niech będzie to jak teraz zrobić dla paraboloidy
z=x2+y2 w punkcie (1,2,3) tak po kolei , jakaś parametryzacja, pochodne czastkowe,
iloczyn wektorowy tak jest dla ogólnego a nie umie przenieść na przykład dla danego punktu
4 paź 16:13
Trivial: Przede wszystkim punkt (1,
√3,
√3) nie należy do sfery x
2+y
2+z
2 = 4, więc ja nie wiem o co
pytają w zadaniu.
4 paź 16:15
Trivial: Tak samo, punkt (1,2,3) nie należy do paraboloidy z = x2 + y2.
4 paź 16:21
Ella: sorki punkt (1.1.2)
4 paź 16:23
Ella: odpowiedz jest ze n=(−2,−2,1) ale jak to zrobić?
4 paź 16:26
Basia: oczywiście Trivial ma rację; przeoczyłam to
tak samo z tą paraboloidą; punkt do niej nie należy
więc niby w jakim punkcie szukać płaszczyzny stycznej ?
coś tu nie gra
4 paź 16:27
Trivial:
P = (x, y, F(x,y))
Wektory styczne do powierzchni wzdłuż parametrów x,y to:
Wektor normalny obliczymy ze wzoru
| | ∂F | | ∂F | |
n = λ*u×v = λ*(− |
| , − |
| , 1) |
| | ∂x | | ∂y | |
U Ciebie F = z(x,y) = x
2+y
2
4 paź 16:40
Basia:
z = x
2+y
2
z − x
2 − y
2 = 0
no to wystarczy policzyć gradient funkcji f(x,y,z) = z−x
2−y
2 w p−cie P(1,1,2)
o ile dobrze pamiętam
| | df | | df | | df | |
a gradient to wektor [ |
| (x0,y0,z0); |
| (x0,y0,z0); |
| (x0,y0,z0) ] |
| | dx | | dy | | dz | |
i masz szukany wektor [−2; −2; 1]
4 paź 16:42
Ella: dziekuje, czyli wszystkie zadania tego typu można tak liczyc? zapisac jako funkcje f (x,y,z) i
liczyc gradient?, to w sumie prosto, bo w ksiązce jest spodób z liczeniem iloczynów
wektorowych wektorów stycznych do płaszczyzny.
Dziękuje,
zaraz przechodze do całek powierzchniowych wiec dalej bede pisać prośby o pomoc.
4 paź 16:49
Basia: tak; tylko zawsze musi być f(x,y,z) = constans
4 paź 16:56
Basia:
P.S. ten sposób wyprowadzono na podstawie działań na wektorach, na podstawie iloczynu
wektorowego i skalarnego, ale chyba możesz go stosować
4 paź 16:58
Trivial: Basiu, ciekawy sposób. Jak go wyprowadzić?
4 paź 17:02
4 paź 17:06
Trivial:
Basiu, przecież nie chodziło mi o to, żebyś Ty to wyprowadzała. Link w zupełności
wystarczy.
4 paź 17:15
Ella: a czy wzory na powierzchnie styczna do krzywej i powierzchnie styczna do płaszczyzny to w takim
razie to samo, bo jak liczy sie wektor normalny do krzywej to tez liczymy pochodne , i
powstaje nam gradient, czy ja juz pomieszałam?
4 paź 17:27