Nierówność wielomianowa
MKZygu: Ma problem z zadaniem. Chciałbym żeby mi ktoś nie tyle co pokazał wynik ale jak to zrobić.
x3+2x2−15x−16≥20
Wiem że twierdzenie Bezouta trzeba wykorzystać w tym ale nie wiem na czym ono polega i chce je
zrozumieć.
4 paź 15:29
Grzech667: ale po co Bezouta? tuta jest podany zwykły wielomian,
wszystko przestawiasz na lewą stronę nierówności
x3+2x2−15x−36 ≥ 0 , dalej możesz użyć schematu Hornera (tabelki) i wyliczyć Miejsca Zerowe
4 paź 15:43
Aga1.: Wypisz całkowite dzielniki wyrazu wolnego, czyli −36
i sprawdź, który z tych dzielników jest pierwiastkiem wielomianu.
W(1)≠0, więc 1 nie jest pierwiastkiem wielomianu, ale
W(4)=43+2*42−15*4−36=0
Już masz jeden pierwiastek równy 4.
I teraz albo dzielisz wielomian x3+2x2−15x−36 przez (x−4)
albo tabelką Hornera.
Lewą stronę zapisujesz w postaci iloczynu wielomianu (x−4) i wielomianu drugiego stopnia, który
uzyskasz z dzielenia.
4 paź 15:56
MKZygu: A da sie to zrobić za pomocą tego twierdzenia

Bo była mowa o tym twierdzeniu na zajęciach ale
ja go nigdy nie miałem w szkole średniej
4 paź 15:58
MKZygu: Można bardziej wyjaśnić ponieważ nie chce tylko zerżnąć z neta tego tylko na przyszłość się
nauczyć
4 paź 16:02
Aga1.: Zapoznałeś się z tym twierdzeniem, co ono mówi?
4 paź 16:05
MKZygu: Czytałem je ale nie rozumiem go ja musze na przykładach widzieć o co w nim chodzi bo sam tekst
mi nic nie mówi.
4 paź 16:09
Aga1.: Na początek
Liczba p jest pierwiastkiem wielomianu w(x), gdy W(p)=0.
Jeśli wielomian ma współczynniki całkowite i an=1 , to pierwiastka szukamy metodą prób pośród
dzielników wyrazu wolnego.
Gdy już znajdziemy to korzystamy z tw. B.
Jeśli liczba p jest pierwiastkiem wielomianu to ten wielomian dzieli się przez x−p
Teraz pytanie, czy umiesz dzielić wielomiany?
4 paź 16:17
MKZygu: Wykombinowałem takie coś :,
(x
3+2x
2−15x−36)(x
2+6x+9)(x−4)+20≥0
Dobrze to policzyłem i zapisałem czy źle

Proszę o poprawkę jeśli zly zapis i co dalej robić
4 paź 16:17
Janek191:
Źle !
4 paź 16:22
MKZygu: Proszę o poprawę co jest źle
4 paź 16:23
Aga1.: Źle
Wykonaj dzielenie
(x3+2x2−15x−36):(x−4)=x2+6x+9
−x3+4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x2−15x
−6x2+24x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x−36
−9x+36
−−−−−−−−−−−−−−−
0
4 paź 16:23
Aga1.: Teraz możesz zapisać
(x−4)(x2+6x+9)≥0
(x−4)(x+3)2≥0
Teraz zapisujesz miejsca zerowe i ich krotności
x=4 −−−pierwiastek jednokrotny
x=−3 pierwiastek dwukrotny
rysujesz "wężyk'' od prawej strony od góry.
4 paź 16:26
MKZygu: A właśnie jaka jest zależność czy do góry węży czy na dół

I stokrotne dzięki wreszcie
zakminiłem to. Zostało jeszcze sporo do nadrobienia ale już początek kminie
4 paź 16:29
Janek191:

x = − 3 ∨ x ≥ 4
4 paź 16:33
Aga1.: Patrzysz na współczynnik przy x w najwyższej potędze , jeśli an>0 to od prawej strony do lewej
od góry.
A wiesz po co jest napisana krotność pierwiastków?
4 paź 16:33
Janek191:
Obliczamy wartość W( − 4)
( − 4 − 4)*( − 4 + 3)
2 = −8*1 = − 8 < 0
Rysujemy od lewej strony od dołu
4 paź 16:36
Janek191:
Obliczamy wartość W( − 4)
( − 4 − 4)*( − 4 + 3)
2 = −8*1 = − 8 < 0
Rysujemy od lewej strony od dołu
4 paź 16:37
MKZygu: czyli jeśli przy x jest liczba ujemna to maluje z lewej u góry a jeśli dodatnia to z lewej u
dołu

Krotność czyli że jest −3 i 3
4 paź 16:41
MKZygu: już zakminiłem jak ślaczek. Zawsze od prawej i jeśli pierwszy wyraz jest dodatni to w góre
jeśli ujemny to w dół
4 paź 16:45
MKZygu:

Rozwiązanie zadania to
x∊<−3,3> ∪<4,nies.)
4 paź 16:50
Janek191:
Odp. x ∊ < 4 ; + ∞ ) ∪ { − 3}
4 paź 17:14
MKZygu: janek a jak jest (x−3)
2 to nie ma dwóch x

W sensie x−3 i x+3
4 paź 17:20
Aga1.: Nie
(x−3)2=(x−3)(x−3)
Natomiast x2−9=(x−3)(x+3)
4 paź 17:23
MKZygu: a ok uzupełniłem wiedze i już kminie
4 paź 17:24
MKZygu: Dobra temat do zamknięcia

Już zrozumiałem wszytko
4 paź 17:27
Aga1.:

Masz podane dwa sposoby.
Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiesz ?
a) (x−1)(x+1)(x+3)<0 od prawego górnego rogu.
b) −(x−3)(x−1)(x+2)<0 od prawego dolnego rogu
4 paź 17:30
4 paź 17:32
MKZygu: Jak rysować już rozumiem i w tym zadaniu są dwa punkty zerowe i wężyk jak narywował janek191.
4 paź 17:47