funkcja liniowa
proszę o pomoc! : podaj miejsce zerowe i dziedzinę funkcji
f(x) = √2x−1 / √x+1
4 paź 15:13
Kejt:
D:
2x−1≥0
2x≥1
x+1>0
x>−1
miejsca zerowe:
U{
√2x−1{
√x+1=0
√2x−1=0 /
2
|2x−1|=0
2x−1=0
2x=1
4 paź 15:18
Grzech667: to co masz pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe od zero, zatem
2x− 1> 0 ⋀ x+1 > 0 tak wyznaczysz dziedzinę
a dalej bez problemu znajdziesz Mz
4 paź 15:21
Grzech667: piszę jedno a znak daję inny, ale i tak zostałem uprzedzony
4 paź 15:23
Kejt: Grzech − źle.
pierwiastek w liczniku owszem ≥0, ale ten w mianowniku będzie tylko >0, bo nie możemy dzielić
przez zero.
4 paź 15:24