POMOOOOOOCY Zadanie tekstowe z funkcji kwadratowej
MArek: Fotograf zrobił zdjęcie klasie Ryśka liczącej 33 uczniów.Cenę zdjęcia określił następująco:
jeżeli odbitkę zamówi nie więcej niż 10 osób, to cena będzie równa 8zł. Zamówienie zdjęcia
przez każdą następną osobę spowoduje, że wszyscy zamawiający będą płacić o 10 gr mniej.
Zakładając,że zrobienie odbitki kosztuje fotografa 1zł, oblicz,przy jakiej liczbie zamówień
jego zysk będzie największy. Ile ten zysk będzie równy?
chodzi o ułożenie funkcji tzn równania
pigor: ..., otóż widzę to tak :
1≤ n ≤ 33 , czyli
D=[1;33] − liczba uczniów zatem
funkcja zysku
F(n)= 8n−−1n =
7n , gdy 1≤ n ≤10 i
F(10)= 7*10=
70 zł,
albo
zysk
F(n)= (8−0,10n)n − 1n = (8−0,10n−1)n =
−0,1n(n−70) ⇒ max F= F(35),
czyli dla n=35 ∉D, stąd i z dziedziny funkcji F wynika, że
F(33)= −0,1*33(33−70)= −3,3*(−37)=
122,10 zł − szukany największy zysk .