Logika
Garth:
p | q | r | s | ... | [(p ∧ r) ∨ (q ∧ s)] ⇔ [( p ∨ q) ∧ (r ∨ s)]
0 | 1 | 1 | 0 | ... | 0
Chcialo by sie komus sprawdzic ten jeden przypadek? Bo nie wiem, czy ja gdzies sie myle i tego
nie widze [a sprawdzalem kilka razy i za nic w swiecie nie moge doszukac sie bledu], czy to
teza w zadaniu jest falszywa. Moze po prostu myla mi sie gdzies symbole, nie wiem. Z gory
dziekuje.
4 paź 12:49
asdf: nie za bardzo rozumiem zapis, masz sprawdzić czy zachodzi tautologia, czy za zmienne p = s = 0,
q=r=1 co wychodzi?
4 paź 12:53
asdf: jak to drugie to:
[(0 i 1) + (1 i 0)] <=> [(0 + 1) i (1 + 0)]
[0 + 0] <=>[1 i 1]
0 <=> 1
fałsz
4 paź 12:55
Garth:
Mam sprawdzic, czy zachodzi tautologia, aczkolwiek tylko w tym przypadku [ przypadek, jak
widac, to sytuacja, gdy p oraz s maja wartosc logiczna 0, a q i r wartosc logiczna 1] mi
wychodzi wartosc logiczna schematu 0.
4 paź 12:55
Garth:
Poprawka: mam w zadaniu udowodnic tautologie.
4 paź 12:57
asdf: jakby tam była na środku implikacja to tautologia zachodzi, dobrze przepisałeś?
4 paź 13:05
Garth:
Sprawdzilem juz po raz kolejny i tak, dobrze przepisalem. Wiec pewnie miala byc implikacja, ale
sie pomylili.
4 paź 13:08
4 paź 13:10
4 paź 13:19
4 paź 13:20
4 paź 13:21
Garth: Dzieki
4 paź 13:22