indukcja
zadanie: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n≥6 kwadrat można rozciąć
na n kwadratów.
kwadrat mozna podzielic na 6 kwadratow
T(6)
ale pozniej w rozwiazniu pojawia sie T(n+3)
skad bierze sie ta 3?
4 paź 11:57
PW: Dzielą jeden z kwadratów na 4 kwadraty (bo na mniej nie można), stąd liczba kwadratów zwiększa
się o 3.
4 paź 12:08
zadanie: dziekuje
4 paź 12:21
Mila:
Jak Ci poszło?
4 paź 15:38
zadanie: no niestety nie zdalem ale trzeba szukac pozytywnych stron
moze sie wiecej naucze bo teraz musze chodzic na ten przedmiot
ale po omowieniu tego testu na zajeciach zrobilem glupie bledy jak zawsze
4 paź 18:29
zadanie: Posluguj¡c sie wspólczynnikami kierunkowymi uzasadnij, ze dowolny kat wpisany w okrag i oparty
na jego srednicy jest katem prostym. Wskazówka: dobierz uklad wspólrzednych tak, by punkt O
pokrywal sie ze srodkiem okregu, zas wyrózniona srednica byla zawarta w osi Ox
mam taki rysunek:
4 paź 18:38
zadanie:

A(x
1,0)
B(x
2,0)
C(x,y)
k
AC*k
BC=−1 wtedy te proste sa prostopadle czyli ten kat bedzie prosty
i co teraz ?
4 paź 18:47
zadanie: 2. Rozstrzygnij czy nastepujacy punkt lezy na osi Ox czy 0y
(0,0)
no wlasnie on lezy i na tej osi i na tej czyli na dwoch jednoczesnie?
4 paź 18:53
zadanie:

3. Wykaz, ze suma kwadratów odleglosci dowolnego punktu M od wierzcholków danego prostokata
rózni
sie od poczwórnego kwadratu odleglosci punktu M od srodka prostokata o stala wartosc liczbowa,
niezalezna od polozenia punktu M. Wskazówka: dobierz uklad wspolrzednych o osiach równoleglych
do boków prostokata; przyjmij niezbedne oznaczenia.
A(x,y)
B(x,−y)
C(−x,−y)
D(−x,y)
S(0,0)
M(M
x,M
y)
suma kwadratow odleglosci dowolnego punktu M od wierzcholków danego prostokata jest rowna
4x
2+4y
2+4M
x2+4M
y2
poczworny kwadrat odl. punktu M od srodka prostokata 4*ISMI
2=4*(M
x2+4M
y2)
i co dalej?
4 paź 19:09
zadanie:

4. Znalezc punkt równo oddalony od obu osi wspólrzednych i od punktu (3,6).
A(3,6)
B(x,x) bo rowno oddalony od osi Ox i Oy
IABI=x
a jeszcze inaczej mozna jezeli to jest w ogole dobrze?
4 paź 19:16
zadanie: prosilbym o pomoc w tych zadaniach
4 paź 19:16
Mila:
4x2+4y2=(2x)2+(2y)2=d2 − kwadrat długości przekątnej
4x2+4y2+4Mx2+4My2−4*(Mx2+My2)=d2 − stała wielkość dla danego prostokąta
4 paź 19:44
Mila:
Zadanie 4.
Zapisz równości odległości.
4 paź 20:01
Mila: 4)
|x|=|y|
B(x,x)
|AB|=|x|=|y|
|x|=√(x−3)2+(x−6)2 /2
dokończ,
4 paź 21:17
Mila:

1)
C∊ I ćwiartki
x
2+y
2=r
2
C(x,
√r2−x2)
A=(−r,0)
B=(r,0)
| | y | | √r2−x2 | |
kAC=tgα= |
| = |
| |
| | x+r | | x+r | |
| | −y | | −√r2−x2 | |
kBC=tgβ=−tgγ= |
| = |
| |
| | r−x | | r−x | |
tgα*tgβ=−1 sprawdź,
4 paź 21:39
zadanie: dziekuje
5 paź 08:28
zadanie: 1.
| | √r2−x2 | | −√r2−x2 | | −(r2−x2) | |
tgα*tgβ= |
| * |
| = |
| =−1 |
| | r+x | | r−x | | r2−x2 | |
5 paź 08:54
zadanie: 4.
x2=x2−6x+9+x2−12x+36
x2−18x+45=0
Δ=324−180=144; √Δ=12
x=3∨x=15
stad B(3,3)∨B(15,15)
5 paź 09:50
zadanie: mam pytanie do 3 zadania
dlaczego od sumy kwadratów odleglosci dowolnego punktu M od wierzcholków danego prostokata
czyli od 4x2+4y2+4Mx2+4My2 odejmujemy poczworny kwadrat odl. punktu M od srodka prostokata
czyli 4Mx2+4My2 ?
5 paź 09:56
zadanie: i do 1.
A(−r,0)
B(r,0)
punkt B ma wspolrzedna x−owa r bo jest to odleglosc od osi y a ta odleglosc to promien okregu
czyli r tak?
5 paź 10:31
Mila:
Ad3. W zadaniu pisze że suma.(.. ) ..różni się od poczwórnego kwadratu (...), więc odejmując
obliczamy o ile się różni.
Ad1. tak.
5 paź 15:43
zadanie: dziekuje
a jeszcze 2 zadanie
to jest os 0y czy 0x?
5 paź 16:56
Mila:
PUNKT przecięcia osi.
5 paź 17:33
zadanie: dziekuje
5 paź 18:27
Mila:
Nie unikaj wykładów , które rozszerzają Twoje wiadomości. Na pewno będzie inne ujęcie materiału
niz w szkole i to przyda się.
Nie przejmuj się tym testem, cierpliwie pracuj, szukaj dobrej literatury, zasięgaj porady w tej
sprawie u starszych kolegów.
5 paź 19:01
zadanie: jeszcze nie opuscilem zadnego i mam nadzieje, ze nie opuszcze
5 paź 19:27
Mila:
Tak trzymaj.
Powodzenia, nie zrażaj się trudnościami. Pracuj wytrwale.
Nas straszyli na różne sposoby. Odporni na stres i pracowici zostali.
Fakt, że selekcja była na egzaminie wstępnym, potem na I egzaminie ze wstępu do matematyki,
zadania były trudne, dużo osób nie podołało.
5 paź 20:05