indukcja?
majka: Na ile obszarów dzieli płaszczyznę n prostych, z których każde dwie się przecinają i żadne trzy
nie przecinają się w jednym punkcie?
4 paź 11:35
pigor: ..., n∊N
+ takich prostych dzieli płaszczyznę w sposób jak w zadaniu na
| | | |
1+ | +n= 1+n+12n(n−1)=12(n2+n+2)części (ograniczonych+nieograniczonych) |
| | |
no to teraz rysuj sobie, zastosuj do wzoru powyżej procedurę indukcji i tyle . ...
4 paź 12:33
majka: A jak doszedłeś do tego wzoru, jeżeli mogę spytać i jeśli chce Ci się tłumaczyć?
4 paź 12:48
pigor: ..., no właśnie . ...

m.innymi. i w tym problem, ale może ktoś ...

;
bo ja teraz znikam z forum na kilka (naście) godzin .
4 paź 12:55
majka: Chyba mniej więcej wiem już skąd to się wzięło..
Doszłam do takiej sumy
k(0) = 1
n
∑ k = k
(n−1) + n
k=1
A z tego można dojść do Twojego wzoru. Nie wiem czy dobrze wprowadziłam oznaczenia, bo jestem
nowa w świecie ciągów, sum, indukcji etc

W razie czego proszę o poprawki, inne tłumaczenia..
4 paź 13:47
Basia: W świecie ciągów, indukcji itp. obracamy się w zbiorze liczb naturalnych dodatnich.
Nie rozpatrujemy tu niczego dla n=0.
Będzie wobec tego:
k
1 =2
.....................................
| | | | n! | | (n−1)*n | |
kn = | +n+1 = |
| + n+1 = |
| + n+1 = |
| | | 2!(n−2)! | | 2 | |
| (n−1)*n+2n+2 | | n2+n+2 | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
wzór rekurencyjny ma postać: k
n+1 = k
n + n+1
albo k
n = k
n−1+n
To tylko w kwestii formalnej.
4 paź 14:38
minnie: Wieże z Hanoi. Na desce znajdują się 3 pręty, na jednym z nich znajduje się
n krążków o różnych średnicach ułożonych w kolejności średnic od największego na dole do
najmniejszego na górze. Należy przenieść całą wieże na drugi pręt korzystając z trzeciego w ten
sposób, ze w jednym ruchu można przenieść tylko jeden krążek i nie można położyć większego
na mniejszym. Jaka jest najmniejsza ilość ruchów, przy której można to uczynić?
4 paź 17:03
Adrian : Mam prośbę , pomoże ktoś zrobić taki przykład 4x
2 ≤ 1
6 paź 18:34
PW: Adrianie, zakładaj własne posty. Ja np. już tutaj zaglądałem, wiem że jest dobrze rozwiązane i
do głowy mi nie przychodzi, że do pytania majki ktoś dopisał inne (nie ma takich zwyczajów).
4x2−1≤0
(2x−1)(2x+1)≤0
Iloczyn niedodatni, to znaczy czynniki są różnych znaków lub co najmniej jeden jest zerem:
(2x−1≤0 i 2x+1≥0) lub 2x−1≥0 i 2x+1≤0)
dokończysz bez trudu
6 paź 19:00