Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Wykazać, że jeśli liczby rzeczywiste m,n,p,q spełniają warunek 2(m+n)=pg, to, co najmniej jedno
z równań x2+px+m=0, x2+qx+n=0 ma pierwiastki rzeczywiste
4 paź 09:56
ZKS:
| | pq | |
2(m + n) = pq ⇒ m = |
| − n |
| | 2 | |
x
2 + px + m = 0
Δ = p
2 − 4m = p
2 − 2pq + 4n = (p − q)
2 − q
2 + 4n = (p − q)
2 −
(q2 − 4n)
x
2 + qx + n = 0
Δ =
q2 − 4n
Jeżeli q
2 − 4n > 0 to równanie x
2 + qx + n = 0 posiada na pewno pierwiastki jeżeli
q
2 − 4n = 0 to obydwa równania x
2 + px + m = 0 oraz x
2 + qx + n = 0 posiadają pierwiastki
jeżeli q
2 − 4n < 0 to równanie x
2 + px + m = 0 na pewno posiada pierwiastki.
4 paź 10:47