Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Dla jakich wartości parametru m różnica pierwiastków równania (m−4)x2−2(m+1)x+m+3=0 wynosi
−223 Znaleźć te pierwiastki
4 paź 09:52
wredulus_pospolitus:
różnica pierwiastków ? na pewno ?
4 paź 09:58
DeDee: tak, na pewno
4 paź 16:41
Basia:
m−4 ≠ 0 czyli
m≠4 (bo dla m=4 mamy f.liniową i tylko jeden pierwiastek)
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2√Δ | | −√Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
Δ = [−2(m+1)]
2 − 4(m−4)(m+3) =
4(m
2+2m+1) − 4(m
2−m−12) =
4(m
2+2m+1−m
2+m+12) = 4(3m+13)
aby te dwa pierwiastki istniały i były różne musi być
Δ>0
3m+13 > 0
m > −413
6
√3m+13 = 8(m−4) /:2
3
√3m+13 = 4(m−2) /()
2
9(3m+13) = 16(m
2−4m+4)
17m + 117 = 16m
2 − 64m + 64
16m
2 − 81m − 53 = 0
dokończ, ale najpierw posprawdzaj czy się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
bo ciągle mi się to ostatnio zdarza
| | 8 | |
no i rozważ drugi przypadek x2−x1 = − |
| |
| | 3 | |
4 paź 16:54
DeDee: okay,

dziena
4 paź 18:08
DeDee: skąd pierwiastek z delty wynosi 8?
4 paź 19:12